Ağzı Açık Uyumak Diş Çürüğüne Neden Oluyor

Ağzı Açık Uyumak Diş Çürüğüne Neden Oluyor

Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasan Yaman, gece ağzı açık uyumanın diş çürüklerine neden olabileceğini söyledi.

Adana Diş Hekimleri Odası, lise öğrencilerini ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilendiriyor. Büyükşehir ve Çukurova belediyeleri işbirliği ile Enver Kurttepeli Sağlık Meslek, Seyhan Sağlık Meslek, Karaisalı Sağlık Meslek, Lokman Hekim Anadolu, Petrol Ofisi, İsmet İnönü, Kışla İlkokulu öğrencilerine ağız ve diş sağlının önemini anlatıldı. Öğrencilere hitap eden Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasan Yaman, ağız sağlığının asla ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti.
 
Ağız ve diş sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade eden Başkan Yaman, “Sağlık ağızda başlar. Ağızdaki bir çürük diş insanda kalp, böbrek ve eklemlerle ilgili bir takım rahatsızlıklarla karşınıza çıkabilir.” dedi. Dişlerin çürümesinde üç etken olduğunu aktaran Yaman şunları söyledi: "Bunlar bakteri plağı, karbonhidratlı gıdalar ve bedensel etkilerdir. Yemeklerden sonra fırçalanmayan dişlerin üzerinde birikintiler olmaktadır. Bunlar diş taşlarına dönüşerek dişleri çürütür. Şeker, kafein ve çikolatalar dişleri çürütür. Ayrıca, anneden babadan gelen diş yapısı sebep olur. Dişler genellikle içten içe çürüdüğünden önceleri fark edilmez. Geceleri meydana gelen diş ağrısı sonrası dişimizin çürüdüğünü anlarız. Ya da sıcak veya soğuk bir şeyler içildiğinde dişin sızlamasından çürüdüğünü anlarız. Ama düzenli olarak diş hekimine muayene olanlar dişleri çürümeden bu sıkıntıdan kurtulabilir. Her altı ayda bir mutlaka diş hekimine gidilmelidir. Çocukluk döneminde beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmeli. Çikolata, kolalı ve asitli içeceklerden kaçınılmalıdır. Diş ipi kullanılmalıdır. Sigara kullanılmamalıdır. Çünkü sigara dişlere olduğu gibi sağlığa da büyük zararı var. İki yaşından büyük çocuklara yalancı meme, biberon kullanmamak gerekiyor. Dişlerde çürümelere ve hoş olmayan diş şekline neden oluyor. Ağzı açık uyuma da dişlerde çürüğe neden olur."
 
SAHTE DİŞÇİLERE GİDİLMEMELİ
 
Adana’da diş hekimi sayısı kadar sahte dişçi olduğunu, sahte dişçilere asla gidilmemesi gerektiği konusunda da uyarıda bulunan Hasan Yaman, "Sahte dişçilere gidenleri bulaşıcı olan hepatit, sarılık, AIDS gibi hastalıklar beklemektedir. Anne babaların bunlara mutlaka çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Türkiye’de 0-4 yaş arası çocukların yüzde 65’inde çürük diş ve eksiklik var. 10-15 yaşlarında bu oran daha da artıyor. Yüzde 90’nında diş ve dişeti sorunu var. 65 yaş ortalamasına bakıldığında 24-25 adet eksik diş var. Toplumumuzda her üç kişiden biri maalesef dişlerini fırçalamıyor. Gelişmiş ülkelerde tedavi edici hizmetler özelden, koruyucu hizmetler kamu tarafından verilir. Maalesef bizim ülkemizde böyle bir durum yok. Bundan dolayı toplumumuzun diş ve dişeti problemi var." şeklinde sözlerini tamamladı.
 
DİŞHEKİMLİĞİNDE HURAFELERE KARŞI FARKINDALIK
 
Daha sonra öğrencilere ağız ve diş sağlığının önemini anlatan Diş Hekimi Serdar Sıralar, diş hekimliğinin Türkiye’de bilimsel anlamda nasıl kurulduğunu, nasıl ilerlediğini ve halk arasında ağız diş sağlığıyla ilgili yanlış bilinenlerin doğruları anlattı. Diş hekimliği mesleğinde olduğu gibi depremler sonrası da herkesin bir şeyler söylediğini, aslında gerçek konuya uzmanların hakim olduğunu hatırlatan Sıralar, onun bunun konu komşunun söylediklerine itibar edilmemesi gerektiğini aktardı.
 
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.