Ağustos’ta Suriye, Mısır ve Ergenekon konuşuldu…

Ağustos’ta Suriye, Mısır ve Ergenekon konuşuldu…

Medya Takip Merkezi (MTM), basın, görsel medya ve internet medyasını kapsayan bir rapor hazırladı

Risale Haber-Haber Merkezi

Ağustos ayının siyasette öne çıkan kişi, konu ve olaylarını inceleyen Medya Takip Merkezi (MTM), basın, görsel medya ve internet medyasını kapsayan bir rapor hazırladı. Buna göre, Ağustos ayı siyaset gündemine Suriye damga vururken, Mısır’daki olaylar ve Ergenekon Davası’nın sonuçlanması ayın öne çıkan diğer konuları oldular.  İşte, Ağustos ayı siyaset gündeminin dikkat çeken başlıkları…

SURİYE GÜNDEMİN İLK MADDESİ

Suriye, Ağustos ayında medya gündeminin ilk maddesiydi. 3 mecranın toplamında 126 bin 718 haber ve yazı ile, medyanın en fazla değindiği konu olan Suriye’de ay içerisinde Esad yönetimi ve muhalifler arasında çatışmalar devam etti. Çatışmalar sonucunda 100’ü aşkın sayıda kişinin hayatını kaybettiği bildirilirken, özellikle Türk hükümetinin Esad rejimine yönelik eleştirileri medyada yer buldu. Suriye’de yaşananları Birleşmiş Milletler tarafından da yakından takip edilirken, Suriye Ordusu’nun çatışmalar sırasında kimyasal silah kullandığı iddiası, Suriye’ye yönelik uluslararası bir müdahaleyi gündeme getirdi. Akdeniz’de 4 ABD savaş gemisinin konuşlandığı öğrenilirken, Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki İngiliz hava üssünde ise hareketlilik olduğu bildirildi. Suriye kimyasal silah iddialarını yalanlarken, Türkiye’nin de olası müdahalede yer alabileceği medyada yer bulan haberler arasındaydı.

MISIR’DAKİ OLAYLARA TÜRKİYE’DEN TEPKİ…

Ağustos ayında gündemde en fazla ses getiren diğer konu ise Mısır’daki olaylar oldu. Mısır’da halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi’nin askeri darbe ile devrilmesine tepki gösteren Mısır’lılara yönelik askeri yönetimin yaptığı saldırılar, medyada katliam şeklinde anılarak, geniş yer buldu. Darbe karşıtı gösterilerin yapıldığı Rabiatul Adeviyye Medyanı’ndan ismini alan Rabia işareti, direniş karşıtı görüşün simgesi haline geldi. Simgenin, Türkiye’de de Başbakan başta olmak üzere, çeşitli siyasiler ve hatta sporcular tarafından kullanıldığı gözlenirken, bazı sivil toplum kuruluşları önderliğinde Mısır’daki direnişi destekleyici protesto eylemleri gerçekleşti. Türk hükümeti de Mısır’daki olayları kınayıcı açıklamalarda bulunurken, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Mısır’da incelemeler yapmak için meclise başvurdu. Toplamda 92 bin 687 haber ve yazı ile gündeme gelen Mısır, Suriye’den sonra medyanın en çok değindiği ikinci ülke oldu.

ERGENEKON’DA 22 MÜEBBET

2008 yılı Ekim ayında başlayan Ergenekon davasının sonuçlanması, Ağustos ayında siyaset gündeminin en fazla konuşulan olayları arasındaydı. 4 yıl 10 ay sonra karara bağlanan davada, 3 sanığa 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet, 6 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 10 sanığa da müebbet hapis cezası verildi. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un müebbet hapis cezası alması medyada büyük yankı uyandırırken, davanın sonucu ile ilgili muhalefet kanadı, verilen kararların meşru olmadığını ifade etti. Başbakan Erdoğan, dava sonucu ile ilgili muhalefetin açıklamalarını eleştirirken, birinci mahkemenin verdiği kararın nihai olmadığı, adaletin bulmasını temenni ettiklerini dile getirdi. Konuyla ilgili görüşlerini bildiren Cumhurbaşkanı Gül ise, Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un almış olduğu ceza ile ilgili üzgün olduğunu dile getirdi. Ergenekon Davası, basın, TV ve internet medyası toplamında 44 bin 980 haber ve yazıya konu edildi.