Ağrı kesiciler, mide kanamasına yol açıyor

Ağrı kesiciler, mide kanamasına yol açıyor

Memorial Diyarbakır Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Yakut, sık kullanılan ağrı kesicilerin mide kanamasına neden olabileceğini söyledi.

Mide kanamasının farklı nedenlerle oluştuğunu belirten Doç. Dr. Mustafa Yakut, bunun hayati sağlık sorunlarına sebep olması nedeni ile mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerektiğini dile getirdi. Doç. Dr. Mustafa Yakut, mide kanamaları, risk faktörleri ve tedavileri hakkında bilgi verdi. Mide kanamalarının dünyada ve Türkiye'de görülme nedenlerinin farklılık gösterebileceğini belirten Yakut, dünyada mide kanamalarının en sık olarak ağrı kesicilerin kontrolsüz bir şekilde kullanımına bağlı olarak ortaya çıktığını kaydetti. Türkiye'de de son dönemde yapılan araştırmalar ve günlük pratik uygulamalarda ağrı kesicilere bağlı kanamaların özellikle yaşlı popülasyonda arttığını gördüklerini söyleyen Yakut, normalde Batı ülkelerinde ve Türkiye'nin batı kesiminde daha az olan hepatit B ve karaciğer sirozuna bağlı mide kanamalarının, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sıklıkla görüldüğünü dile getirdi.

60 YAŞ ÜZERİ KİŞİLER RİSK ALTINDA

Ciddi mide yemek borusu kanaması olan hastalarda; aniden başlayan üşüme ve baş dönmesi, dışkının siyah, cıvık, kötü kokulu, petrol gibi olması ve kan kusma gibi önemli belirtiler görüldüğünü açıklayan Yakut, "Bu durumda hastaneye kaldırılan hastalarda; yaş, kullandığı ilaçlar ve dozları, kalp hastası ise kan sulandırıcı ilaç kullanıp kullanmadığı, kanamaya neden olabilecek bir başka hastalığının bulunup bulunmadığı göz önünde alınarak tedavi uygulanmaktadır. 60 yaş sonrası, hastalık için risk faktörü oluşturmaktadır. Karın bölgesinin üst batınında ağrı ve rahatsızlık duyulması. Midede meydana gelen hazımsızlık ve şişkinlik şikayetleri. Bulantı ve kusmayla birlikte ekşime ve yanma hissedilmesi. Midede doygunluk hissi duyulması.Kusmanın taze kırmızı renkte ya da kahverengi olması. Kahve telvesi görünümünde dışkılama. Makattan kan gelmesi ve halsizlik hissedilmesi gibi belirtilere dikkat edilmesi gerekir" diye konuştu.

MİDE KANAMASININ İYİ BİR TEDAVİDEN SONRA TEKRARLAMA RİSKİ AZDIR

Doç. Dr. Mustafa Yakut, mide kanamasının iyi bir tedaviden sonra tekrarlama riskinin az olduğunu söyledi. Dr. Yakut, "Mide kanamaları kontrolünde birçok yöntem kullanılmaktadır. Mide kanamalarında en güvenilir yöntemlerden biri de midedeki kanayan yeri hemoklips ile kapatmaktır. Endoskopi yöntemiyle, ameliyata gerek kalmadan kanayan yer tespit edilerek o bölge hemoklips ile kapatılmaktadır. Bu yöntem şu an dünyada en sık kullanılan ve hastaya konfor sağlayan uygulamadır. Takılan klipsler 4-5 gün sonra o bölgede oluşan yara kapandıkça düşer ve hasta dışkılama yoluyla klipsleri dışarı atar. Mide kanamasının iyi bir tedaviden sonra tekrarlama riski azdır. Ancak yaşlı ve sık ağrı kesici ve kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar dikkatli olmalıdır. Çünkü bu hasta gruplarında kanamanın tekrarlama ihtimali yüksektir" şeklinde konuştu.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.