Ağlayan çocuğa susması için cep telefonu vermeyin

Ağlayan çocuğa susması için cep telefonu vermeyin

Çocuk psikiyatrisi uzmanı Dr. Ceyhun Caferov, 0-3 yaş arasındaki çocukların aşırı telefon, TV ve bilgisayara maruz kalmasıyla otizm gibi hastalıkların gelişip çocuğun sosyal ve dil gelişimini önemli ölçüde engelleyebileceğini söylüyor.

Ebeveynler, ağladığı zaman oyalansın diye çocuklarının ellerine cep telefonu verir. Oysa cep telefonları, her yöne yaydığı mikrodalgalarla kemik ve yumuşak dokudan birkaç santimetre ilerliyor ve bu enerji beyin ve sinir dokusunda emiliyor. Maruz kalınan radyasyon, çocuklarda beyin kanseri riskini 3-4 kat artırıyor.

Hayatın vazgeçilmez unsuru haline gelen akıllı telefonlar her ne kadar rutin işleri hızlandırsa da sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Özellikle çocuklar üzerinde olumsuz etki bırakan telefonlar yaydığı mikrodalgalarla çocukların beyin ve sinir dokusunda bile hasara yol açabiliyor. Memorial Etiler Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Gökhan Mamur, “Uzun süreli telefon konuşmaları yani altı dakika ve üzerindeki konuşmalar kulak ve beyin dokusunun ısısını artırıp baş ağrılarına neden olur.” diyor. Cep telefonlarının özellikle bebek ve çocuklardan uzak tutulması gerektiğine dikkat çeken Mamur, “Aileler çocuklarının telefonu çok sevdiğini söyleyebiliyor. Ama ebeveynlerin kararlılığı birçok konuda olduğu gibi bu konuda da esastır. Çocuk, görmediği şeyi isteyemez.” ifadelerini kullanıyor.

Teknolojinin olumlu yanları olduğu kadar olumsuz yanları olduğunu söyleyen Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Ceyhun Caferov ise çocuk ve gençlerin internet, bilgisayar ve televizyon karşısında uzun zaman geçirmelerinin sosyal, duygusal ve fiziksel açıdan problemler oluşturduğunu belirtiyor. Ayrıca Caferov, 0-3 yaş arasındaki çocukların aşırı telefon, TV ve bilgisayara maruz kalmasıyla otizm gibi hastalıkların gelişip çocuğun sosyal ve dil gelişimini önemli ölçüde engelleyebileceğini söylüyor. Radyasyonun özellikle hızlı büyüyen hücrelere etki göstererek kanser riskini artırdığını belirten Caferov, şu uyarılarda bulunuyor: “Özellikle gelişimin hızlı olduğu ilk 2 yaşta çocuklar, mümkün olduğu kadar teknolojik aletlerden uzak tutulmalı. Çocuklar özellikle büyüme, gelişme açısından hızlı hücre çoğalımına sahipler ve radyasyon açısından en yüksek riske sahip grupta bulunuyor. Radyasyon, çocuklarda beyin gelişimini engelliyor ve beyin kanseri riskini 3-4 kat artırıyor. Çocuklarda radyasyona maruz kalma, öğrenme, dikkat, hafıza vs. gibi beyin işlemlerinde olumsuz etkiye yol açıyor. Özellikle cep telefonu, yüksek elektromanyetik radyasyon yaydığı için tehlike açısından ilk sırada bulunuyor. Radyasyona maruz kalma kemik iliği kanseri (lösemi) riskini artırıyor.”

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.