Ağır okul çantaları ortopedik sorunlara sebep olabilir

Ağır okul çantaları ortopedik sorunlara sebep olabilir

Yapılan uluslararası çalışmalara göre; aşırı ağır yüklü çanta taşınması ya da çantanın düzgün takılmaması boyun, omuz ve sırt bölgelerinde ağrılara neden olduğu gibi, solunum ve duruş bozukluklarına da yol açabiliyor.

Uzmanlar, Amerika’da yapılan araştırmalarda ise yaşları 9 ile 20 arasında değişen her 10 çocuk/yetişkinden 6’sı ağır çantaların neden olduğu kronik sırt ağrılarından şikâyet ettiğini belirterek doğru çanta seçiminin ve dengeli ağırlığın önemli olduğunu söyledi. 

Hospital for Special Surgery hastanesinde görev yapan, Medicopin.com’un uzman doktorlarından Dr. Vijay Vad, yanlış çanta taşımanın çocukların üzerinde sebep olabileceği kalıcı ortopedik problemler konusunda bilgiler verdi. 

Doğru kullanılmayan sırt çantalarının neden olabileceği ciddi sağlık sorunlarından korunmak için dikkat edilmesi gereken noktaları Dr. Vijay Vad şu şekilde sıraladı:

"• Öncelikle askıları daha yumuşak ve iyi organize edilmiş sırt çantalarını tercih edin. Yanlış çantalar omuz ve boyun bölgesinde aşırı zorlanmaya, ağrı ve karıncalanma yaşanmasına sebep olabilir.

• Çocuğunuzun vücut ağırlığının %15’inden daha fazla ağırlık taşımamasına dikkat edin.

• Çocuğunuzun okula ve eve getirip götürdüğü eşyalarının günlük aktiviteler uygun olduğunu ve fazla eşyalar taşımadığına emin olun.

• Ağırlık miktarı kadar doğru dağılımın da büyük önem taşıdığını unutmayın. Doğru bir kullanım için ağır nesneleri sırt çantasının çocuğun beline yakın yerine yerleştirilmiş olması ve kullanım esnasında çantanın iki sırt askısının da takılı olması gerekiyor.

• Çanta askılarının, çantanın çocuğunuzun arkasını sıkıca saracak şekilde ayarlanmasını ve çantanın alt kısmının kemer hizasını 4-5 santimden fazla geçmemesini, varsa bel kemerinin kullanılmasını sağlayın.

• Çocuğunuzun sırtı için doğru ölçülü ve yeterli yere sahip sırt çantasını seçmeye özen gösterin.

• Sırt çantasına alternatif olarak, tekerlekli çantaların uzun süreli kullanım veya ağır taşıma gerektiren durumlar için uygun alternatifler oluşturun. 

• Çocuğun bel ağrısı şikâyetinin ciddiye alınması ve uzman bir doktorla görüşülmesi gerekir."

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.