Ağbal: Varlıklarını Türkiye'ye getirenlerden hiçbir vergi almayacağız

Ağbal: Varlıklarını Türkiye'ye getirenlerden hiçbir vergi almayacağız

Ağbal: Varlıklarını Türkiye'ye getirenlerden hiçbir vergi almayacağız

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Habertürk ve BloombergHT televizyonlarının ortak yayınında Varlık Barışı uygulamasının detaylarına ilişkin bilgi verdi. 

Varlık Barışı uygulamasının, vatandaşların yurt dışında sahip oldukları varlıkları Türkiye'ye avantajlı şekilde getirmelerini sağladığını belirten Ağbal, bunun büyük bir imkan olduğunun altını çizdi.

Sadece Türkiye'de değil, her ülkede vatandaşların değişik nedenlerle varlıklarını yurt dışında tutmayı tercih edebildiğine işaret eden Ağbal, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki yıldan itibaren artık ülkeler birbirleriyle bilgi paylaşmaya başlayacaklar. Biz de ülke olarak bu bilgi paylaşımıyla ilgili uluslararası platformun bir parçasıyız. Hem G20 hem de OECD, uluslararası toplum… Ülkeler arası kaynakların transferinde karşılıklı bilgi paylaşmaya başlayacak. Onun için birçok ülke şu anda ardı ardına bizim yaptığımız gibi düzenlemeleri yapıyorlar ve vatandaşlarına çağrıda bulunuyorlar. Biz diyoruz ki gelin bu süreci kaçırmayın. Bu, köprüden önceki son çıkış noktası. Kendi vatandaşlarımızın varlıklarını Türkiye'ye getirmelerini bu nedenle de önemsiyoruz."

Varlığını getirenlere büyük imkanlar sunuyoruz

Türkiye'ye varlığını getiren vatandaşlara büyük imkanlar sunacaklarını vurgulayan Ağbal, söz konusu kişilere geçmişe yönelik bir soru sorulmayacağını belirtti.

Ağbal, "Hiçbir soruşturma yok, araştırma yok. Hatta diyoruz ki bu parayı ister bankaya yatırın, ister bir şirkete koyun, isterseniz kayda girdikten sonra tekrar yurt dışına çıkarın, yeter ki bunu kayda alın. Bu, vatandaş için son derece büyük bir kolaylık." ifadelerini kullandı.

Bu konuda kanun hükmünün çok açık olduğuna dikkati çeken Ağbal, bir kişi yurt dışından varlığını getirdi diye, sırf getirmiş olmasından dolayı hiçbir soruşturma, kovuşturma, araştırma, inceleme yapılamayacağının altını çizdi.

Kanunun açık hükmünü tebliğ düzenlemesiyle daha net bir şekilde açıkladıklarını hatırlatan Ağbal, "Sadece vergi kanunları açısından değil, kambiyo gümrük, sermaye piyasası, bankacılık ve diğer tüm mevzuatlar açısından devletin güvencesi ve koruması altındasınız." dedi. 

"Biz vatandaşımıza güveniyoruz" 

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vatandaşlara güvendiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Biz vatandaşımıza güveniyoruz, hayatın gerçeklerini biliyoruz. Şu anda finans sistemi içerisinde vatandaşlarımıza ait yurt dışında önemli miktarda varlık var ve gerçekten vatandaşlarımız da aslında şu konjonktür içerisinde paralarını Türkiye'ye getirmek istiyorlar. Sadece bu konuda devletin güvencesini görmek istiyorlar. Devletin verdiği sözleri düzenleme olarak da bilmek istiyorlar ve biz bu tebliği düzenledik.

Bundan önceki Varlık Barışı kanunlarındaki çerçeveye uygun olarak bir tebliğ düzenlemesi yaptık. Vatandaşlarımız çok rahat olsunlar. Uygulaması son derece basit ve tebliğde yapmış olduğumuz düzenlemeler de tamamen kanunun içeriğine uygun. Bu, büyük bir tarihi fırsattır. Vatandaşlarımıza sesleniyorum, şirketlerimize sesleniyorum, yurt dışında bu şekilde olan varlıklarını Türkiye'ye getirenlerden herhangi bir süreye bağlı olmaksızın, hiçbir şekilde, hiçbir vergi almayacağız. 'Sen bu parayı getirdin mi? Bana bilgi ver' diye soru dahi sorulamayacak."

"İfade edilen rakamlar doğru değil"

Bakan Ağbal, Varlık Barışı uygulaması kapsamında Türkiye'ye getirilen varlıkların tutarı açısından yapılan değerlendirmelere ilişkin de "Bazı rakamların ifade edildiğini görüyorum. Bunu hayretle karşılıyorum. Bir kere Maliye idaresi olarak, bizim elimizde bir rakam yok. Kimsenin de elinde topluca bir rakam olması mümkün değil. Böyle bir izleme sistemi yok, böyle bir kayıt sistemi yok, takip sistemi yok." görüşüne yer verdi.

İfade edilen rakamların doğru olmadığını vurgulayan Ağbal, bugüne kadar daha çok, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasını sağlayan kanunun kampanyasıyla uğraştıklarını, burada büyük bir başarı yakaladıklarını ve bundan sonra büyük ölçüde varlık barışıyla ilgili tanıtım kampanyasına ağırlık vereceklerini ifade etti. 

"EKK'da alınan kararlar perşembe günü açıklanacak"

Son Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) alınan kararlara ilişkin soru üzerine de Ağbal, son birkaç aydır global ekonomide meydana gelen gelişmelerin doğal olarak Türkiye'yi de etkilediğini ifade etti.

Türkiye ekonomisinin temel dinamiklerine bakıldığında, kırılganlık oluşturacak çok ciddi bir sıkıntı gözükmediğini vurgulayan Ağbal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Global bir türbülansın ortasındayız. Tüm para birimleri dolara karşı değer kaybediyor ve finansal kırılganlıkların oluşturduğu bir oynaklık var. Dolayısıyla böyle bir ortamda Ekonomi Koordinasyon Kurulu olarak konuyu değerlendirdik. Hem reel ekonomi hem bankacılık finans hem de genel anlamda dış finansman ihtiyacı bakımından değerlendirmeleri yaptık, alınması gereken kararları, tedbirleri kararlaştırdık. Bugün bütün teknik çalışmalar, etki analizleri tamamlandıktan sonra, alınan kararları sayın Başbakan'ımız perşembe günü kamuoyuyla paylaşacak. Bu kararlar hem reel sektörü hem istihdamı hem bankacılık ve finans sektörünü hem de dış finansman boyutunu ilgilendiriyor. Yapılan değerlendirmelerin temelinde bir rasyonalite mutlaka var. Önümüzdeki kısa vadede atmamız gereken hızlı adımlar var, o hızlı adımlara dair somut cevaplar var. Yani bazı düzenlemelerin yapılması gerekiyor. İnşallah perşembe günü sayın Başbakan'ımız hem bu açıklamaları yapacak hem de ilgili düzenlemeler peyderpey, çok net bir şekilde, hızlı bir şekilde hayata geçirilecek."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.