Ağaçların koruması karıncalar

Ağaçların koruması karıncalar

Biyolojik mücadelede kullanılan yüz binlerce kırmızı karınca, doğal yaşam alanlarından alınarak araçlarla kilometrelerce uzaktaki başka ormanlık alanlarına naklediliyor.

Isparta'da iğne uçlu sedir ağaçlarına zarar veren böceklerle biyolojik mücadelede kullanılan yüz binlerce kırmızı karınca, doğal yaşam alanlarından güneşin ilk ışıklarıyla alınarak araçlarla kilometrelerce uzaktaki başka ormanlık alanlarına naklediliyor.

Isparta Orman Müdürlüğü ekipleri, iğne uçlu sedir ağaçlarına zarar veren böceklerle mücadele amacıyla kullanılan kırmızı karıncaları ormanlık alanlara taşımak için doğal yaşam alanları olan Senirket ilçesindeki bin 600 rakımlı Kapıdağı'na ulaşmak üzere güneş doğmadan yola çıkıyor. 

Ekipler, karıncaların yuvalarından çıkmadan taşınmasını sağlamak amacıyla zorlu arazi şartları altında önceden tespit edilen yerlere ulaşıyor.

Taşıyacakları bölgede koloninin devamı için kraliçe karıncalara ihtiyaç duyan ekipler, amaçlarına bazen saatler süren çabanın ardından ulaşabiliyor. Kraliçe karıncayı bulmak için yuvanın merkezini oluşturan kütüğü kırmak zorunda kalan ekipler, avuçladıkları toprağı koydukları tahta üzerinde binlerce karınca arasından büyüklüğü ve rengiyle diğerlerinden ayrılan kraliçe karıncaları tespit ediyor.

Yeteri kadar alınan kraliçelerin, içinde yüz binlerce karınca bulunan kasalara konulmasının ardından ekipler, karıncaları yeni yaşam alanlarına taşımak için tekrar yola çıkıyor.

Isparta'nın en doğusunda bulunan Şarkikaraağaç ilçesi Çarıksaray beldesi mevkisinde bulunan bin 600 rakımlı dağlara yüzlerce kilometre yol gittikten sonra ulaşabilen ekipler, karıncaları her yuvada bir kraliçe bulunmak üzere birden çok yuvaya paylaştırıyor. 

Ekipler, taşıdıkları yerde oluşturulan yuvalara, yabani hayvanlara karşı diken ve kafeslerle koruma altına aldıktan sonra karıncalar geldikleri bölgeyi keşfedene kadar besin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla şeker bırakıyor. 

Bir kolonide 300 bin karınca bulunuyor 

Bir kolonide yaklaşık 300 bin karıncanın bulunduğunu bildiren Sicimli, Isparta Orman Bölge Müdürlüğü olarak her yıl düzenli şekilde yaptıkları çalışmaların nisan ve mayıs aylarında gerçekleştirildiğini, bu yıl 20 yuva yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

aa

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.