'Ağaç dikin' Hadisinin yaşayan bir örneği

'Ağaç dikin' Hadisinin yaşayan bir örneği

Kayseri'de yaşayan emekli teknisyen Mustafa Göçer, adeta bu Hadislerin yaşayan bir örneği

“Kıyamet kopmaya yakınken elinizde bir ağaç fidanı varsa ve onu dikmeye vakit bulabilirseniz onu dikin.” 
(Ahmed b. Hanbel, Müsned, III, 184, 191) 

“Kim bir ağaç dikerse onun için ağaçtan hasıl olan ürün kadar Allah sevap yazar.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 5/415)

“Her kim boş, kuru ve çorak bir araziyi ihya ederse bu amelinden dolayı Allah tarafından mükâfatlandırılır. Herhangi bir canlı ondan faydalandıkça orayı ihya edene sadaka yazılır.” (Münavi, Feyzu’l-Kadir, 6/39)

“Müslümanlardan bir kimse bir ağaç dikerse o ağaçtan yenen mahsul mutlaka onun için sadakadır. Yine o ağaçtan çalınan meyve de onun için sadakadır. Vahşi hayvanların yediği de sadakadır. Kuşların yediği de sadakadır. Herkesin ondan yiyip eksilttiği mahsul de onu dikene ait bir sadakadır.” (Müslim, Müsakat, 7-10, 12)

Kayseri'de yaşayan emekli teknisyen Mustafa Göçer, adeta bu Hadislerin yaşayan bir örneği. Göçer, park, bahçe ve mezarlık gibi yerlerden topladığı ağaç tohumlarını 40 yıldır toprakla buluşturarak, tabiatın yeşillenmesine katkı sağlıyor.

Bir fabrikadaki işinden emekli olan 59 yaşındaki Mustafa Göçer, şimdilerde kurduğu doğa yürüyüşü gruplarıyla, çoğunluğu öğrenci olan kişilere tabiat sevgisi aşılamak için mücadele veriyor.

Küçüklüğünde babasından fidan dikmeyi öğrenen Göçer, bazı günlerde tek bazen de kendisine eşlik edenlerle haftanın çoğunluğunda dağ, tepe ve ovaları aşındırarak tohum ekiyor.

"Bu ülke bizim, yeşillendirmemiz gerek"

Emekli olunca tabiata daha çok zaman ayırdığını dile getiren Göçer, şunları kaydetti:

"Emekli olunca kahvehane köşelerinde oturmak çok yanlış. Gelin, dağlara benim yaptığım gibi tohum ekin, fidan dikin. Bunun mutluluğu gerçekten çok büyük. Yetişkin bir çam ağacı 40 kişiye yetecek oksijen veriyor, hem erozyonu engelliyor, dağlarımız yeşilleniyor. Bu ülke bizim, yeşillendirmemiz gerek. Yüce Peygamberimiz (asm) kıyametin kopma anında bile ağaç dikmeyi söylemiş. Ağaç dikmek hem sevap, hem faydalı bir uğraş. İnsanı manen çok rahatlatıyor, bir eseriniz doğada kalıyor."

"Cennet vatanımızı korumalıyız"

Türkiye'nin ilkim, coğrafi konum ve yapısının ormanlık alan kurulmasına imkan sağladığına dikkati çeken Göçer, şöyle devam etti:

"40 senedir dağlarda fidan dikerim, tohum ekerim. Dağlarda, dalında oturduğum ağaçlarım büyüdü. Bu ağaçlar sanki benim çocuklarım gibi. Gözlerim doluyor ağaçları görünce, o kadar mutlu oluyorum ki. İnsanların bu mutluluğu yaşamasını isterim. ülkemiz için ağaç dikelim, çevremizi yeşillendirelim. Cennet vatanımızı korumalıyız. Ben bu amaçla doğayı yeşillendirmeye çalışıyorum."

"Senede 20 binden fazla tohumu toprakla buluşturuyorum"

Şimdiye kadar kurduğu doğa yürüyüşü gruplarıyla 60 binden fazla insanı tabiatla buluşturduğunu belirten Mustafa Göçer, bu yürüyüşlerde tohum ektiklerini, dönüşte de çöp topladıklarını ifade ederek, "40 senedir dağlara tohum ekiyorum, senede 20 binden fazla tohumu toprakla buluşturuyorum. Bazen tek başıma, bazen bir çobanla ekimi gerçekleştiriyorum. Şimdiye kadar ferdi olarak 1 milyon tohumu toprakla buluşturdum. Bunun yanında 50 binden fazla da fidan diktim." diye konuştu. 

Risale Haber-AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.