Afyonkarahisar’da Konut Fiyatları Düşmüyor

Afyonkarahisar’da Konut Fiyatları Düşmüyor

Afyonkarahisar’da 2 bin 500 konut fazlalığı bulunmasına rağmen vatandaşlar fiyatların çok yüksek olmasından şikayet ediyor.

Müteahhitler ise bunu, arsa fiyatların yüksekliğine bağlıyor. Halihazırda bitmiş 3 bin 500 konut bulunmasına rağmen yıllık satılan konut sayısı bin ile bin 500 civarında. Müteahhitler, stoğun eritilmesi için fiyat düşürme gibi bir niyetleri olmadığını belirterek, istenen rakamların maliyetlere yakın olduğunu savunuyor.

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) İnşaat Komisyonu Başkanı Semih Yalçınkaya, daire fiyatlarının beklentinin aksine düşmeyeceğini vurguluyor. Yeni başlayacak inşaatların bitmişlerine göre daha pahalı olacağını söyleyen Yalçınkaya, hem kredi maliyetlerinin düşmesi hem de daire fiyatlarının belirli bir seviyeye oturmasından dolayı ev almak için bugünlerin bir fırsat olduğunu kaydediyor. Yalçınkaya, elde çok büyük bir konut stoğu bulunduğunu, üç dört ay içinde teslim edileceklerle birlikte 3 bin 500 tane bitmiş konut olacağını belirterek, “Senelik bin ile bin 500 satışa ve bu kadar konut stoğu olmasına rağmen fiyatlar düşmeyecek, çünkü istenen rakamlar maliyetlere çok yakın. Bir müteahhitin durumunun çok bozulması gerekiyor ki zararına mal satsın. Yeni başlayan inşaatlarda maliyetler çok yüksek olacağından fiyatlar da daha yüksek olacaktır.” diyor.

Karaca İnşaat'ın sahibi Hüseyin Karaca da Afyonkarahisar’da son yıllarda yıllık bin 500–2 bin konut satışını aşan bir üretim fazlasın söz konusu olduğunu söylüyor. Konut arzı konusunda sınırlamaya gidilmesi gerektiğini savunan Karaca'ya göre daire fiyatlarının düşmesi söz konusu değil, çünkü arsa sağlayıcılar da fiyatları sürekli arttırıyor. Bunun dışında çimento, demir gibi malzemelere de sürekli zam geliyor. Müşteri alışkanlıklarındaki değişiklikler de fiyatları yükselten başka bir sebep. Müşteri en iyisini istediği için bütün üretimlerini bu konsepte göre yapan firmaların dairelerinin fiyatı da yükseliyor.

Alp İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Alper Alp ise Afyonkarahisar’da ev ve arsa fiyatlarının, çevre illere göre yüzde 20 civarında yüksek olduğunu kaydediyor. Bitmiş dairelerde yığılma olduğunu ancak fiyatların düşmeyeceğini ifade ederek, “Büyük müteahhitlerden bırakın fiyatları düşürmeyi, yükseltenler var. 300 bin, 500 bin liraya daire satan müteahhitlerimiz var. 250 bin liraya pazarlık etmeden satan var. Bölgelere ve yapılışa göre değişiyor. Bazı projelerde var ki fiyatı ne kadar ucuz olursa olsun satılmıyor. Birçok insan sektöre girdi. Müşteriler, binaları gezdiği zaman fiyattan önce kaliteli yapılıp yapılmadığına bakıyor.” şeklinde konuşuyor. Alper Alp, arsa sahiplerinin tok satıcı olması ve yüzde 50 civarında kat karşılığı arsaların verilmesinin de daire fiyatlarını yükselttiğini düşünüyor. Alp’e göre müteahhit sayısının fazla olması da başka bir sebep.

Afyonkarahisar’da gayrimenkul ve konut, yatırım aracı olarak birinci sırada yerini korurken şehirde kayıtlı 730 civarında müteahhit olduğu belirtiliyor.

Aktif Haber