Afyonkarahisar, AB standartlarında süt toplama sistemiyle örnek oldu

Afyonkarahisar, AB standartlarında süt toplama sistemiyle örnek oldu

Afyonkarahisar’da çiftçi şartlarında üretilen çiğ sütün izlenebilirliğin sağlanması, üretim ve taşıma şartlarının kontrol altına alınarak çiğ süt kalitesinin arttırılmasında uygulanan proje Türkiye’ye örnek oldu.

Afyonkarahisar’da süt üretim miktarı 552 bin ton civarında. İl genelinde 100 süt toplama merkez bulunuyor. Ancak il genelinde sıcak çiğ sütün yüzde 80’i araçlarla, üreticilerden köy bazında gezilerek süt toplama merkezlerine soğutulmak üzere ya da işletmelere işlenmek üzere taşınmakta. Sütün araçlarla taşınması işi, gün boyunca, dağınık, verimsiz, hijyen açısından da yetersiz şartlarda ve kontrolsüz bir şekilde yürütülmekteydi. Bu durum üreticinin elindeki sütü hem fiyat olarak değersizleştirmekte hem de elde edilen ürünü sağlıksız, riskli hale getirmekteydi. Başta halkın sağlığını korumak üzere, üreticinin üretmiş olduğu sütün kalitesini arttırarak daha fazla kazanç elde etmesini sağlamak için bir çalışma başlatıldı.

4 BİN KADIN ÇİFTÇİYE EĞİTİM VERİLDİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından il genelinde süt toplama işi yapan 650 adet araç şoförü eğitime alınarak sertifika verildi. Sıcak çiğ süt taşımada kullanılan araçlara plaka alma zorunluluğu getirildi. Eğitim alan, aracı uygun olan 312 adet araca süt toplama aracı kayıt plakası verildi. Plakasız araçlarla süt toplayanlara idari para cezası kesilerek kurallara uymaları sağlandı. Köy bazında 4 bin 320 kadın çiftçiye süt sağım hijyeni konularında eğitim verilirken, süt üreticileri ve toplayıcılarını bilgilendirmek üzere 20 bin adet el broşürü ve dağıtıldı. Serbest veteriner olarak çalışan 105 adet veteriner hekime bilgilendirme yapılarak form geliştirilmiş ve kendileri tarafından sütte kalıntı bırakacak ilaçların kullanıldığı ve satıldığı hayvan sahiplerinin isimleri günlük olarak süt toplayıcılarına bildirilmesi sağlandı. Plaka verilen araçların süt toplayacakları yol güzergahları ve sütü bırakacakları noktalar kayıt altına alınarak belirlendi.

Afyonkarahisar Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, yapılan çalışmalarda sürdürülebilirliğin sağlanması için süt toplama aracı kayıt plakası almış araçlara mobil araç takip sistemi taktırıldığını söyledi. Arap, “Takip sistemi takılmış araçların belirlenen güzergahlarda ve belirlenen saatlerde hareket edip etmedikleri takip edilmekte olup, aynı zamanda numara verilen işletme ve toplama merkezlerine göre izlenebilirlik sağlanmaktadır. İlde durum tespiti çalışmaları ile ilimize ait süt toplama merkezi, süt işleme tesisleri, toplama işi yapan kişiler ve soğuk süt (çiğ) desteği verilen tankların haritaya işlenerek ilçelerde çiğ süt dağılımı çıkarılmış ve il süt üretim profili oluşturulmuştur.” dedi.

Hüseyin Arap, süt işi ile iştigal eden özel ve tüzel temsilcilerden oluşan 6 kişilik bir komisyonun oluşturulduğunu ifade ederek 1 Ocak 2013 tarihinde hazırlanan profil ışığında İl Hıfzısıhha Kurulu Kararı’nın yayınlanarak uygulamaya konulduğunu anlattı. Arap, yapılan çalışmaların örnek teşkil ettiğini, Afyonkarahisar'ın sütünün AB standartlarına ulaştığını kaydetti.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.