Afyon kaymağının sırrı

Afyon kaymağının sırrı

İftar sofralarının vazgeçilmezi Afyon kaymağının lezzeti hepimizin damaklarında. Peki bu güzel ürün nasıl üretiliyor? Ne kadar sürede sofraya geliyor? Bunu yapmanın püf noktası ne?

Afyonkarahisar'da tatlıların vazgeçilmezi manda sütünden yapılan "Afyon kaymağı"na ramazanda talep arttı.
 
Bir firmanın Satış Müdürü Ömer Altınay, ekmek kadayıfı ve kaymağın kentin sembolü haline geldiğini söyledi.
 
Kaymaklı baklava ve kaymaklı güllacın ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlıları arasında yer aldığına dikkati çeken Altınay, "Manda sütünden elde edilen kaymağı, babamızın dedesi Salih Şeker, 1901'de şekerle bir araya getirerek Afyon kaymağı diye bilinen kaymaklı şekeri, ilk yapan kişi olarak tarihe ismini yazdırmış. Bizler de üçüncü kuşak olarak dedemiz ve babamızdan mesleği, başka yenilikler ekleyerek yapıyoruz. Kaymaklı lokum ve kaymaklı sultan lokumunu yeni çeşit olarak müşterilerimizin hizmetine sunduk" diye konuştu.
 
Afyon kaymağının sırrı
 
Afyon kaymağının lezzet sırrı, özel kaplarda manda sütünden tekniğine uygun yapılmasında saklı. Kaymağın sadece 250 gramı 2 günde üretilebiliyor. Kaymağın, Afyon kaymağı olabilmesi için yüzde 60 manda sütünden yapılması gerekiyor. Sabah saatlerinde sağılan süt, kısık ateşte öğleye kadar kaynatılıyor. Kaynatmanın ardından üzeri bez parçalarıyla örtülerek terletiliyor.
 
Mandalar akşam saatlerinde otlamadan döndükten sonra yeniden sağılarak, sabah kaynatılan sütün üzerine ilave edilip tekrar kaynatılıyor. İşlemlerin ardından sütün üzerinde kalıplaşan kaymak kesilerek, buzdolabındaki özel kaplarda soğumaya bırakılıyor.
 
Kaymak, ertesi gün satışa çıkarılıyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.