Afrika'ya Kibar yatırım

Afrika'ya Kibar yatırım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sömürgecilik ve yoksulluğun pençesindeki Afrika ülkelerinin kalkınması ve karşılıklı işbirliğinin artırılması için başlattığı açılım Türk yatırımcıları cesaretlendirdi.

Kibar Holding, Ürdün'deki 1 milyar dolarlık yatırımın ardından Batı Afrika ve Kafkasya'ya her biri 15 milyon dolara mal olacak 3 panel yatırımı planlıyor.
 
Türkiye'nin son dönemdeki Afrika ve komşu ülkelerle işbirliğinin artırılmasına yönelik açılımı yatırımcıları peşinden sürükledi. Bu kapsamda Güney Koreli Hyundai ile yüzde 30 ortaklığı bulunan Kibar Holding, Ürdün'de yapılan 1 milyar dolarlık yatırımın ardından Batı Afrika ve Kafkasya'ya 3 panel yatırımı planlıyor. Her biri 15 milyon dolara mal olacak tesislerin 2016'da faaliyete geçmesi bekleniyor. Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, tesisin, 65 bin metrekare alana kurulduğunu ve yıllık 4.5 milyon metrekare panel üretme kapasitesi bulunduğunu söyledi.

ÜRDÜN'DE 125 KİŞİYE İŞ

Panel fabrikasında yıllık 70 milyon dolar ciro hedeflediklerini açıklayan Kibar, 'Türkiye'den 4 kişiyi yönetim kademesine gönderdik. Onun haricindeki tüm kadrolar yerli olarak tedarik edilecek ve tesis tam vardiyaya ulaştığında 125 kişi istihdam edecek' dedi. Panel havaleli bir ürün olduğu için başka bölgeden diğerine taşırken büyük navlun ödendiğini aktaran Kibar, bu dezavantajı gidermek için Doğu ve Batı Afrika'nın yanı sıra Kafkas tarafına da panel yatırımı yapmayı planladıklarını kaydetti.

3 BÖLGEYE 45 MİLYON DOLAR YATIRIM

Yeni panel yatırımlarına bu sene başlamayı öngördüklerini ifade eden Kibar 'Bir coğrafyada belli bir üründe belli bir iş kolunda pazarda aktif olan üretici tarzımızı devam ettireceğiz. Aşağı yukarı her bir ünite 15 milyon dolarlık olacak. 3 tane ünite olursa 45 milyon dolar civarında daha ilave yatırım yapacağız. Tahminen yurt dışı yatırımlarımız 2016 yılında faaliyete geçmiş olacak' diye konuştu. Domates, salça, sos, ketçap mayonez gibi ürünlerin üretiminde faaliyet gösteren holding bünyesinde yer alan Assan Gıda olarak da Ürdün'e ayrı bir tesis kurmayı düşündüklerini dile getiren Kibar, bu tesisin de minimum 15 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçeceğini söyledi.

Ortaklık payımız yüzde 30

Ortaklık anlaşmasında paylarının yüzde 30 olduğunu hatırlatan Kibar 'Şirket kendini toplamaya başladı. Bu sene ihracat ve finansallar da düzeldi. Biz yüzde 30'umuzu muhafaza edeceğiz. Satılırsa tamamı satılır, ama alınmaz. Çünkü Hyundai satmaz' diye konuştu.

Yeni model çok satacak

Ali Kibar, otomobilde Hyundai yatırımının önemli bir fazını bitirdiklerini söyledi. Farklı bir modelle ilgili bu sene tekrar 115 milyon Euro civarında bir yatırım yaptıklarını kaydeden Kibar 'Toplamda 645 milyon Euro'luk bir yatırımdı bu. Geçen sene önemli bir miktarını yaptık yan sanayilerimizle beraber. Onların hepsi devreye girdi' dedi. Son 1 yılda enerji ve alt yapı projeleri dışındaki 1 milyar dolarlık yatırımla en büyük yatırımı yaptıklarını ifade eden Kibar 'Otomobil şu anda çok başarılı gidiyor. Üretimimizin yüzde 80-85'i ihracata gidiyor. Takır takır bütün Avrupa pazarlarına i10-i20 araçları Türkiye'den gidiyor' dedi.

Hyundai'de hissemizi satmadık

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Hyundai Assan'daki yüzde 15'lik hisse geri alımına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kibar, 'Biz hisse satmadık. Şirket kâra geçene kadar sermaye artırımına katılacağımız süreyi öteledik. O dönem sermaye artışına iştirak etmedik. O rakamı şimdi ediyoruz. Onlar ne kadar koyduysa onun yüzde 30'unu getirecek şekilde aradaki farkı ödüyoruz' açıklamasında bulundu. İzmit'deki Hyundai Assan fabrikasında 30 ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.