Afrika'da zenginlik de fakirlik de hızla artıyor

Afrika'da zenginlik de fakirlik de hızla artıyor

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan 2015 Afrika servet raporu zenginler ve fakirler arasındaki derin uçurumu ortaya çıkarttı

Güney Afrikalı pazar araştırma firması New World Wealth, geçtiğimiz günlerde yayımladığı 2015 Afrika servet raporu zenginler ve fakirler arasındaki derin uçurumu ortaya çıkarttı. Araştırma 2000 yılından bu yana Afrika'daki milyonerlerin sayısının ikiye katlandığını gösterdi. Raporda grup şirketlerinin kalkınma stratejileri eleştirildi.

New World Wealth, tarafından yayınlanan raporda, Afrika'da günde en az 1,25 dolar ile yaşamaya çalışan yoksul insanların sayısı Dünya Bankası verilerine göre 2010 yılında 411,3 milyon iken 2011 yılında 415,8 milyona yükseldi. Rapora göre 2024 yılında Afrikalı milyonerlerin sayısı yüzde 45 daha artması bekleniyor.

Geçtiğimiz 14 yıl boyunca küresel artış oranı yüzde 73 iken, Afrika'da milyoner kişi sayısı yüzde 145 arttı. 
Ortadoğu'daki artış yüzde 136 olurken Latin Amerika'da yüzde 278 oranında arttı

Küresel Adaleti Savunma Grubu Müdürü Nick Dearden, " Bu bir kalkınma değildir. zira zenginler daha da zenginleşirken fakirlerin daha da fakirleştiğini görüyoruz." dedi.

Yeni Dünya Servet araştırma başkanı Andrew Amoils, Geçen yıl Mozambik, Zambiya ve Tanzanya gibi yerlerde çok güçlü bir büyüme oldu. İleriye dönük olarak, Mozambik'in en hızlı büyüyen pazar olmaya devam etmesini bekliyoruz. Yani Mozambik bu raporda öne çıkıyor söyleyebilirim, " dedi.

EN YÜKSEK BÜYÜME ANGOLA'DA

Angola'da kişi başına servet dağılımında en yüksek büyümeyi kaydetti. 2000 yılında kişi başı gelir 620 dolar iken 2014 yılında 3 bin 920 dolara yükseldi.

EN KÖTÜSÜ ZİMBABVE

Değerlendirilen ülkeler arasında en kötü performansı Zimbabve gösterdi. Zimbabve'de  2000 yılında kişi başı gelir 630 dolar iken 2014 yılında 550 dolara düştü. Libya ve Tunus gibi listedeki diğer düşük sıralarda yer alan ülkelerde ayaklanmalar ve siyasi istikrarsızlığın gelir dağılımını etkilediği belirtildi.

EN FAZLA MİLYONER G. AFRİKA VE MISIR'DA

Güney Afrika 46 bin 800 ile en fazla milyoneri barındırırken ikinciliği 20 bin ile Mısır aldı. Nijerya ise üçüncü oldu.
Nick Dearden "Nijerya'dan Mozambiğe yoksulluk hızının aynı oranda büyüdüğünü görebilirsiniz. Bu ne anlama gelir? Büyümenin süper zengin ve ulusötesi sermaye tarafından işgal etmesi ediliyor. Ve bu sıradan insanlar için daha yoksul bir hayat anlamına gelir. Bunu değiştirebilirsiniz. Batı pazarlarına bağımlılıktan ülkelerini vazgeçirmek için, yeni vergi düzenlemeleri ile sermaye ve bölgesel ticaret ilişkilerini kontrol edilmeli, kamu hizmetlerine yapılan harcamalar denetlenmeli." dedi.

dünyabülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.