Afrika ülkeleri ramazana hazır

Afrika ülkeleri ramazana hazır

Afrika ülkeleri hazırlıklarını tamamladı müslümanlar ramazan ayına hazır.

AA muhabirleri Mali'den Madagaskar'a ramazan ayı için yapılan özel hazırlıkları yerinde inceledi.
 
Müslüman toplumun nüfusun yüzde 90'ını oluşturduğu Mali'nin başkenti Bamako'da camilerin halıları yenilendi, avlular temizlendi. Ramazan ayı için imamlar para toplarken, yoksullar için bazı Malili kadınlar camiye hurma, süt ve bazen de yemek hazırlayıp getiriyor.
Burkina Faso'da vaazlar ve hutbeler arttı
Burkina Faso'nun başkenti Uagadugu'da 3 haftadan beri imamlar camilerde, Müslüman topluma dinin emirlerini ve mübarek ayın getirdiklerini hatırlatmak üzere vaazlarını ve hutbelerini artırdı.
 
İmamlar Müslümanlara ramazan boyunca hareketli şarkılardan ziyade ilahiler dinlemelerini tavsiye ediyor.
 
Halk, ramazan ayını kendi geleneklerine göre yaşıyor. Bukinalı Djibril Barry, "Müslüman komşularıma şeker vermeyi hedefliyorum, bu biz de bir gelenek" diye ifade etti.
 
Fildişi Sahili'ne tıbbi yardım
 
Fildişi Sahili'de nüfusun yüzde 38,6'sını Müslümanların oluşturduğu Abidjan kentinde sivil toplum kuruluşu "İslam Sağlık", bölgede oldukça etkin faaliyetler yürütüyor. Kuruluşun personeli birkaç gündür kuzeydeki camilerde ve cezaevlerinde muayeneler yapıyor.
 
Kuruluşun Başkanı Diaby Mustafa, personelin Müslümanlara sağlık sorunlarına yol açmaması için nasıl oruç tutmaları gerektiğine ilişkin önerilerde bulunduğunu, muayene edilenlerin tansiyonunu ölçtüğünü, diyabet ve obezite riskini incelediğini belirtti.
 
Muayenelerin ücretsiz yapıldığını vurgulayan Mustafa, Ramazan başlamadan önce sağlıklı kişilerin öneri almasının önem teşkil ettiğine ancak kronik hastalıkları bulunanlar, yaşlılar ve hamileler için sağlık kontrolünün zorunlu olduğuna dikkati çekti.
 
Abidjan'da ayrıca ramazan için kamyonlarla Burkina Faso ve Mali sınırı yakınındaki Uangolo kentinden çeşitli yiyecekler de getirildi.
 
Nijer'de zengin görsel program
 
Nijer'de nüfusun yüzde 80'inin Müslüman olduğu başkent Niamey'de büyük caddeler ve sokakları televizyonda yayınlanacak ramazan programlarının afişleri süslüyor.
Genellikle her ramazanda yayınlanan dizi ve programların kutsal ay boyunca Müslümanları kültürel ve ruhsal bakımdan doyurması planlanıyor.
 
Madagaskar'da etkin basın
 
Müslümanların nüfusun yalnızca yüzde 1,1'ini oluşturduğu ülkede basın, sağlık sorunları nedeniyle camilere gidemeyecek olanları ramazan boyunca gazetelerden imamların vaazlarıyla bilgilendirmeyi amaçlıyor.
Gazetelerin yanı sıra bilgilendirici DVD ve CD'ler de büyük televizyon ve radyo kanallarına gönderildi.
Madagaskarlılar bazı Arap ülkelerinin aksine bu yıl "aç ya da susuz kalmaktan korkmuyor". Ülkede kış olduğundan günler daha kısa, dolayısıyla oruç tutmak daha kolay.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.