Afrika ile ticaret hacmi hızla büyüyor

Afrika ile ticaret hacmi hızla büyüyor

Etiyopya ve Afrika Birliğini Tanıtma Programı'na katılan Konyalı iş adamlarına Etiyopya'daki yatırım imkanları ve sağlanan teşvikler hakkında bilgi verildi.

Konya Ticaret Borsası'nın ev sahipliği yaptığı toplantıda Afrika ile ticaret hacminin daha da geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.
 
Konya Ticaret Borsası'nın (KTB) ev sahipliği yaptığı Etiyopya ve Afrika Birliğini Tanıtma Programı'nda, Afrika topraklarında yapılabilecek yatırım alanları hakkında Konyalı iş adamlarına bilgi verildi. Programa Etiyopya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ayalew Gobezie Workneh, Etiyopya Federal Cumhuriyeti Avrupa Sorumlu Büyükelçisi Grum Abay, Etiyopya Konya Fahri Başkonsolosu Servet Hekimoğlu, KTB Meclis Üyesi Mustafa Küçükiplikçi, Konyalı sanayiciler ve işadamları katıldı. Workneh, toplantının açılışında yaptığı konuşmada amaçlarının, Etiyopya ve Afrika Birliği hakkında Konyalı yatırımcıları bilgilendirmek olduğunu söyledi. Türkiye'ye iki gün önce gelen Grum Abay'ın Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan toplantıya katıldıktan sonra Konya'ya geçtiğini ifade eden Workneh, Türkiye ile ekonomik ilişkilerin gelişmesine büyük önem verdiklerini vurguladı.
 
ETİYOPYA'DA 200 TÜRK FİRMASI VAR
 
Etiyopya'nın Konya Fahri Konsolosu Servet Hekimoğlu da, Türkiye'nin Afrika'nın bu önemli ülkesiyle tarihten gelen bir bağı ve sorumluluğu olduğunu ifade ederek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin hızla büyüdüğünü kaydetti. Hekimoğlu, "Şu anda Etiyopya'da faaliyet gösteren 100 kadar Türk fabrikası ve toplamda 200 Türk firması bulunmaktadır. Bu firmalar tekstilden makine imalatına, inşaattan gıdaya kadar bir çok sektörde faaliyet göstermektedir. Amacımız Etiyopya kalkınırken Türkiye'ye yeni kazanımlar sağlamaktır. Avrupa ülkelerinin bu pazarı ele geçirmesinden önce davranmalı ve Etiyopya ile Afrika'da üretimde Türkler olarak bir marka olmalıyız." dedi.
 
BİZDE ETİYOPYA'NIN İSTEDİĞİ TÜM ÜRÜNLER ÜRETİLİYOR
 
KTB Meclis üyesi Mustafa Küçükiplikçi de 2000 yılında yaklaşık 27 milyon dolar olan ticaret hacminin 2005 yılında 140 milyon dolar, 2013 yılında ise 550 milyon dolara ulaştığına işaret ederek, "Bizde Etiyopya'nın istediği tüm ürünler üretiliyor. Artık, kurulan gönül köprüsünün yanına ticaret köprüsünün kurulmasının zamanıdır." diye konuştu. Konuşmaların ardından Etiyopya Ankara Büyükelçiliğinin hazırladığı sunum eşliğinde bu ülkedeki yatırım imkanları ve sunulan teşvikler hakkında bilgi verildi.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.