Afrika, Ebola ile mücadelede yalnız bırakılmamalı

Afrika, Ebola ile mücadelede yalnız bırakılmamalı

BM Genel Sekreteri Ban, Ebola hastalığın yayıldığı ülkelerden dönen gönüllülere gereken saygının gösterilmesi, toplumdan izole edilmemesi çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ebola hastalığın yayıldığı ülkelerden dönen gönüllülere gereken saygının gösterilmesi, toplumdan izole edilmemesi çağrısında bulundu.
 
Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Dünya Bankası Başkanı Jim Yong King ile düzenlediği ortak basın toplantısında Ban, "Afrika, Ebola ile mücadelede yalnız bırakılmamalıdır" dedi. 
 
BM Genel Sekreteri, Ebola virüsünün yaygın olduğu ülkelerden dönen gönüllülere gereken saygının gösterilmesi ve toplumdan izole edilmemesi çağrısında bulundu.
 
Afrika kıtasındaki barış ve istikrarın öneminin altını çizen Ban, bölgeye yaptığı ziyaretin istikrar, barış ve kalkınmayı sağlamak için uluslararası toplumun çabalarını destekleme anlamı taşıdığını ifade etti.
 
ABD'deki Ebola önlemlerine Ban'dan eleştiri
 
 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, New Jersey ve New York'ta Ebola'nın yaygın olduğu ülkelerden dönen sağlık çalışanları için 21 gün zorunlu karantina kararı alınmasının ardından yaptığı açıklamada, "bilimsel temeli olmayan kararlarla kendilerini insanlığa adamış sağlık görevlilerinin" sınırlamaya tabi tutulmamasını ve bu kişilere destek verilmesini istedi.
 
BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, Ebola salgını görülen ülkelerden dönenler için birçok ülkede uygulanan kısıtlayıcı önlemlerden dolayı duyduğu kaygıyı bildirdi.
 
Bu önlemlerin özellikle Ebola ile ön cephede savaşan sağlık görevlileri için baskı oluşturacağını vurgulayan Ban, "Batı Afrika ülkelerinden dönen sağlık çalışanları kendilerini insanlığa adamış müstesna insanlar. Bu kişiler bilimsel temele dayanmayan sınırlamalara tabi tutulmamalı. Enfeksiyon kapanlar damgalanmamalı, aksine desteklenmeli" ifadesini kullandı.
 
Ülkelerin kendi topraklarını Ebola'dan korumalarının en iyi yolunun, virüsün kaynağı olan Batı Afrika ülkelerindeki mücadeleye destek vermeleri olduğunu kaydeden Ban, bunun için mümkün olduğunca fazla sağlık görevlisine ve bu görevlilerin desteklenmesine ihtiyaçları olduğunu belirtti. 
 
Gine'den dönen doktor Ebola'ya yakalanmıştı
 
Ebola ile mücadele için Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü ile bulunduğu Gine'den dönen ABD'li Doktor Craig Spencer'a geçen hafta Ebola teşhisi konmuştu. 
 
Spencer'ın Ebola virüsü taşıdığının açıklanmasının ardından, New York Valisi Andrew Cuomo ve New Jersey Valisi Chris Christie, Batı Afrika ülkelerinden gelen ve virüs taşıyan kişilerle temasta bulunan havayolu yolcuları için 21 günlük zorunlu karantina kararı almıştı.  
 
Hemşire Kaci Hickox da Ebola'yla mücadele kapsamında bir süre hizmet ettiği Batı Afrika'dan New Jersey'e döndükten sonra zorunlu karantinaya tabi tutulan ilk sağlık personeli olmuştu. ABD medyasına konuşan Hickox, New Jersey Valisi Christie'yi, "temel insan haklarını ihlal ettiği" ve kendisini "açıkça hasta" gösterdiği gerekçesiyle eleştirmişti. 
 
"BM personeli kararlara uyacak"
 
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, basın toplantısında konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bölgede görev yapan BM personelinin de görev dönüşü bulundukları ülkelerdeki uygulamalara tabi olduğunu belirtti.
 
Karantina kararlarının BM tarafından bilimsel bulunmadığı hatırlatılan Dujarric, ikisinin ayrı konu olduğunu ve BM'nin ev sahibi ülkenin kurallarına uyacağını kaydetti.
 
Öte yandan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da temaslarda bulunmak için  Ebola salgını görülen BatıAfrika ülkelerine gitti. Gine ve Sierra Leone'da incelemelerde bulunan, yetkililer ve hastalıktan kurtulanlarla görüşen Power'ın New York'a dönüşünde 21 günlük karantinaya alınıp alınmayacağı BM'deki diplomatlar arasında tartışma konusu oldu.
 
Afrika dönüşü karantina 
 
Bu arada, ABD Ordusu Afrika Komutanı Tümgeneral Darryl A. Williams ve 10 asker, Batı Afrika dönüşü İtalya'da Ebola'ya karşı karantinaya alındı.
 
CNN'in ABD askeri kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Batı Afrika'ya yaptıkları Ebola yardımı ziyaretinden döndüğü belirtilen Amerikalı komutan Tümgeneral Williams ve askerler, İtalya'nın Vicenza kentindeki ABD askeri tesisinde 21 gün Ebola gözetimi altında kalacak. 
 
Amerikan askeri ekibinin şu ana kadar Ebola hastalığı belirtileri taşımadığı kaydedilen haberde, kıdemli Pentagon yetkilileri açıklamalarında ''karantina'' yerine, ''kontrollü gözetim'' ifadesini kullandı
 
21 gün gözetim altında tutulacak ekibin evlerine gitmelerine izin verilmeyeceği bildirilirken, aile üyeleriyle görüşüp görüşemeyecekleri konusunun ise belirsiz olduğu kaydedildi.
 
Tümgeneral Williams ve ekibi, Ebola nedeniyle ABD'nin Batı Afrika'ya yapacağı askeri yardımın sağlanması konusunda çalışmalarda bulunmak amacıyla gerçekleştirdikleri 30 günlük Batı Afrika'ya ziyaretini hafta sonu tamamlamışlardı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.