Afrika Birliği'nden Mısır kararı

Afrika Birliği'nden Mısır kararı

Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi'nin, Mısır'ın üyeliğinin askıya alınması kararını oy birliğiyle iptal ettiği bildirildi.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, 25 Haziran'da Ekvator Ginesi'nde düzenlenecek Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi Zirvesi'nin hazırlık toplantısı yapıldı.

Büyükelçiler düzeyinde basına kapalı yapılan toplantıda, birlik bünyesinde faaliyet gösteren Akiller Komitesi'nin Mısır hakkında hazırladığı rapor dinlendi. Komitenin, "Anayasa değişikliği ve cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldığı için Mısır'ın, birliğin toplantılarına katılmasını engelleyen bir durumun olmadığını" belirtmesi üzerine oylama yapıldı.

Temmuz 2013'te yapılan askeri darbenin ardından Mısır'ın üyeliğinin askıya alınması kararının iptali ve Mısır'ın, birliğin toplantılarına katılması önerisi, daimi büyükelçilerin oy birliğiyle kabul edildi.

Toplantıda ayrıca, Güney Sudan'daki olayların, Nijerya'daki Boko Haram ve Somali'deki Eş-Şebab örgütünün saldırılarının ele alınacağı ifade edildi.

Mısır durumdan memnun

Öte yandan Mısır Dışişleri Bakanlığı, kararın iptalini memnuniyetle karşıladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Bu karar, Mısır halkının iradesine gösterilen saygıyı ortaya koydu. 30 Haziran 2013'den sonra planlanan yol haritası, anayasa değişikliği ve cumhurbaşkanlığı seçimi hedeflerinin gerçekleştiğini de kanıtladı" denildi.

Afrika Birliği, 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından Mısır'ın üyeliğini askıya almış, kararın, herhangi bir üye devlette anayasal kuralların ihlal edilmesi durumuna birliğin verdiği olağan bir karşılık olduğu belirtilmişti. Kahire yönetimi, birçok Afrika ülkesine gönderdiği temsilcileriyle konumunu açıklamaya çalışmış ancak sonuç alamamıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.