Afganistan'da TİKA'nın desteğiyle tamamlanan okul açıldı

Afganistan'da TİKA'nın desteğiyle tamamlanan okul açıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) desteğiyle Afganistan'ın Vardak ilinde tamamlanan Hamit Karzai Lisesi eğitim ve öğretime başladı.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin Vardak'ta kurduğu İl İmar Ekibi'nin binasının 12 Kasım 2006 tarihinde faaliyete başladığı ve beş yıl süreyle hizmet vererek görevini tamamladığı hatırlatıldı. Açıklamada, binanın okula dönüştürülerek "Hamit Karzai Lisesi" adıyla hizmet verebilmesi amacıyla tadilat, tamirat, tefrişat ve donanımının TİKA tarafından tamamlandığı ifade edildi.
TİKA tarafından yürütülen projeyle bina, bahçesi, yatakhanesi, kütüphanesi, yemekhanesi, sınıf ve laboratuvarlarıyla Afganistan eğitimine büyük katkı sağlayacak 300 kişilik bir yatılı liseye dönüştürüldü.
Hamid Karzai Lisesi'nin açılışı dolayısıyla düzenlenen törene Afganistan Eğitim Bakanı Faruk Vardak, Vardak Valisi Abdulmajid Khugyani, bazı Afgan milletvekilleri, Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi İsmail Aramaz, TİKA, Vardak Valiliği ve Afganistan Eğitim Bakanlığı yetkilileri katıldı.
Afganistan Milli Eğitim Bakanı Vardak, törende yaptığı konuşmada TİKA' ya teşekkür ederek, Afganistan'da faaliyet gösteren hiçbir yabancı misyonun veya oluşumun Türkler ile aynı olmadığını, Türklerin "tek kalp iki beden" duygusu ile hareket ettiğini belirtti. Vardak, ilde TİKA aracılığıyla 20'den fazla okulun yapıldığını belirterek, sağlık ve tarım gibi alanlarda birçok faaliyetin sürdürüldüğünü dile getirdi.
TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin de iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarına vurgu yaparak, TİKA tarafından Vardak ili özelinde yapılan projelerle ilgili bilgi verdi. Şahin, teslimi yapılan okulun Afganistan'daki en önemli eğitim kurumu olacağını belirtti.
Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Aramaz ise iki ülke arasındaki tarihi dostluktan ve Türkiye'nin Afganistan'daki çalışmalarından memnuniyetlerini dile getirdi.
Öğrencilere hediye dağıtımının ardından törene katılanlar yeni liseyi gezdi. Laboratuvarlar ve yemekhaneyi gören Afganistan Eğitim Bakanı Vardak, memnuniyetini ifade ederek TİKA ve Türkiye'ye şükranlarını iletti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.