Afganistan'da köylülerin umut kazısı

Afganistan'da köylülerin umut kazısı

Afganistan'da yerel yöneticiler Ab Barik köyünde toprak altında kalanlar için kurtarma çalışmalarına son verirken, yakınları toprak altında kalan köylülerin umut kazısı sürüyor.

Afganistan'ın Badahşan vilayetinin Orgu ilçesi Ab Barik köyünde meydana gelen ve yaklaşık 2 bin 500 kişinin öldüğü toprak kaymasında yerel yöneticiler "toprak altında kalan kişilerin yaşamasının mümkün olmadığı" gerekçesiyle kurtarma çalışmalarını sona erdirirken toprak altında kalanların yakınları ise kendi imkanlarıyla kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

Öte yandan Afganistan'daki toprak kayması nedeniyle evlerini kullanamayanlara yardım dağıtımları da Afganistan'ın yanı sıra Türkiye ve ABD başta olmak üzere birçok ülkeden kuruluşlar tarafından yapılıyor.

Bölgede, 700 aile tekrar toprak kayması olabileceği ihtimaliyle evlerini terk ederek zor şartlarda hayatını sürdürüyor. Yardım bekleyen afetzedelerin büyük kısmı bugün çeşitli kurumlar tarafından dağıtılan çadır, battaniye, elbise ile un, yağ, su ve büsküvi gibi gıda malzemeleri alırken yüzlerce kişi hala açık alanlarda yaşam mücadelesi veriyor.

AFGAN ASKERİ 200 AİLEYE YARDIM ULAŞTIRDI

Bu arada Afganistan Savunma Bakanlığı, toprak kaymasından etkilenen 200 aileye, çadır, battaniye, halı ve elbise yardımı yaptı. Bakanlığın yardımı, 3 günden beri açıkta kalan ailelerin yüzünü güldürdü.

Dağıtılan yardımlardan alan Hamdullah adlı afetzede, yardımın ulaşmasından mutlu olduğunu belirterek, "Devlet ve yardım kuruluşlarının bize esaslı yardım yapması gerekiyor. Bizim artık evlerimiz yok, ne zamana kadar bu çadırlarda yaşayabiliriz?" dedi.

Olaydan sonra ilk kez afetzedelere yemek dağıtılırken Qurbanuddin adlı afetzede saatlerce bekleyerek aldığı iki tepsi pilav için "Üç gün sonra ilk kez sıcak yemek yiyorum, durumumuz çok zor, desteğe ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

ÇADIRKENT KURULACAK
Yerel makamlar, afetzedeler için köyün güvenli bir bölgesinde düzenli bir şekilde çadırlar kurulacağını belirterek, yardımların sadece toprak kaymasında etkilenenler için dağıtılacağını ifade etti.

Badahşan Valisi Şah Veli Edip, gelecekte toprak kaymasından dolayı evlerinden olan ailelere ev yapmaları için arsa ve maddi yardımların yapılacağını söyledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.