Afgani, Said Nursi'ye katkıda bulundu

Afgani, Said Nursi'ye katkıda bulundu

Türkmen, "Cemaleddin Afgani, Said Nursi gibi önemli düşünürlerin yetişmesine katkısı bulunmuş biridir" dedi

Risale Haber-Haber Merkezi

Milat Gazetesi yazarı Zehra Türkmen, "Cemaleddin Afgani, Said Nursi gibi önemli düşünürlerin yetişmesine katkısı bulunmuş biridir" dedi.

Cemalettin Afgani hakkında kısa bir biyografiyi köşesine taşıyan Türkmen, Afgani'nin 18. ve 19. yüzyıllarda ümmetin sıkıntılarını görüp bu sıkıntılara vahyi ölçüler doğrultusunda çözüm aramaya çalışan öncülerden birisi olduğunu belirtti.

Afgani'nin hayatının son beş yılını İstanbul’da geçirdiğini hatırlatan Türkmen, ümmeti diriltmeye yönelik olan İttihad-ı İslam fikrinin Abdülhamit’in Osmanlı iktidarını korumak için savunduğu İttihad-ı İslam fikrinden tamamen ayrı olduğunu söyledi.

Cemaleddin Afgani'nin yaşadığı topluma fikirleriyle vahyi ölçüleri öne çıkartmakta ışık olduğunu ve ömrünü insanların ıslahı ve ihyası için mücadele ederek geçirdiğine dikkat çeken Türkmen, "Muhammed Abduh, Reşit Rıza, Bin Badis, Mehmet Akif, Elmalı Hamdi Yazır hatta Said Nursi gibi önemli düşünürlerin yetişmesine katkısı bulunmuş, öze dönüş çabalarının öncüsü ve örnek bir şahsiyettir" dedi.

BEDİÜZZAMAN'IN DİLİNDEN AFGANİ

Bediüzzaman Said Nursi Afgani’yi İttihad-ı İslam meselesinde selefim diye tanımlayarak “siyasette muktesit meslek”i ondan öğrendiğini belirtmiştir.

"Sultan Selim’e biat etmişim. Onun ittihad-ı İslâmdaki fikrini kabul ettim. Zira, o vilâyat-ı şarkiyeyi ikaz etti. Onlar da ona bîat ettiler. Şimdiki şarklılar, o zamanki şarklılardır. Bu meselede seleflerim, Şeyh Cemaleddîn-i Efganî, allâmelerden Mısır müftüsü merhum Muhammed Abduh, müfrit âlimlerden Ali Suâvi, Hoca Tahsin ve ittihad-ı İslâmı hedef tutan Namık Kemal ve Sultan Selim’dir." (Tarihçe-i Hayat)


"İnkılâptan on altı sene evvel, Mardin cihetlerinde, beni hakka irşad eden bir zâta rast geldim. Siyasetteki muktesit mesleği bana gösterdi." (Münazarat)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
9 Yorum