Afetlerde ilk 72 saat seferberliği başlıyor

Afetlerde ilk 72 saat seferberliği başlıyor

AFAD tarafından hayata geçirilecek "Afete Hazır Türkiye" projesi ile ülke genelinde afetlerde ilk 72 saat seferberliği gerçekleştirilecek.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, afet riski yüksek bir coğrafyada bulunduğuna işaret etti.

Yaşanan kayıplar ve kamuoyu araştırmalarının, bireylerin afet öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığını gösterdiğini dile getiren Oktay, "Afetlerde yaşanan can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi ancak toplumun tüm kesimlerinin afetler konusunda bilinçlendirilmesiyle mümkündür" dedi.

Bu kapsamda yaklaşık 2 yıldır "Afete Hazır Türkiye" projesini hazırladıklarını belirten Oktay, "Afete Hazır Okul", "Afete Hazır Aile", "Afete Hazır İş Yeri" ve "Afete Hazır Gönüllü Gençler" başlıkları altında düzenleyecekleri kampanyalarla kamuoyunda gerekli duyarlılığı sağlayarak, toplumun tüm kesimlerini bilinçlendirmeye çalışacaklarını anlattı.

Kampanyanın tanıtımı 7 Mayıs'ta

Oktay, kampanyanın tanıtımının 7 Mayıs Çarşamba günü saat 13.30'da İstanbul Arenamega'da Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla yapılacağını bildirdi.

Afete hazırlık kültürü oluşturmanın öncelikli amaçları olduğunu vurgulayan Oktay, "Okulların ülkemizi geleceğe taşıyacak genç nüfusu barındırması ve eğitim faaliyetleriyle bilinçlendirme çalışmalarına hizmet etmesi nedeniyle 'Afete Hazır Okul' kampanyası, bu projenin kalbi niteliğindedir" ifadesini kullandı.

17,5 milyon öğrenci bilinçlendirilecek

Projenin bu kısmının Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak yürütüldüğünü belirten Oktay, ülkedeki 17,5 milyon öğrencinin tamamına afetler konusunda eğitim verileceğini kaydetti.

Projeyi, öğretmen eğitimlerinden başlayarak, okul yöneticileri, çalışanları ve öğrencilere ulaştırıp, ülke genelindeki tüm eğitim kurumlarında yaygınlaştıracaklarını anlatan Oktay, şöyle devam etti:

"Okul idarecileri ve çalışanları ile yaş gruplarına göre hazırlanan uygun eğitimlerle öğrencilerde, afetlerin ilk 72 saatine hazırlıklı olmaları için farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Ayrıca yaşadıkları mekanlarda alabilecekleri temel önlemleri paylaşmanın, afetlerde doğru davranış şekillerini öğrenmelerini sağlamanın yanı sıra afet ve acil durum planlarının hazırlanmasına yönelik bilgilendirmeyi amaçlıyoruz."

Türkiye'deki her lise, ortaöğretim, ilköğretim ve anaokulu için acil eylem planlarını geliştirdiklerini vurgulayan Oktay, "Çocuklarımızın yarının büyükleri, aileleri, iş adamları, çalışanları olacağı bilinciyle hareket ediyoruz. Öğrencilerimizi sadece bilinçlendirmekle kalmayıp, programın parçası haline getireceğiz" dedi.

Eğitimlere her yıl düzenli olarak devam edeceklerini belirten Oktay, "Bir sonraki adımımız 'Afete Hazır Gençler' olacak. Şimdi bunun altlığını çalışıyoruz. Gençlik Spor Bakanlığı, YÖK ve tüm üniversitelerimizle bunu yürüteceğiz" bilgisini verdi.

Her okuldan en az bir öğretmene ulaşılacak

Oktay, bakanlığın il, ilçe ve şube müdürleri, sivil savunma uzmanları ve il AFAD personeli olmak üzere yaklaşık bin 250 idari kadro ile 81 ilden 2 bin 556 sınıf ve branş öğretmenine kampanyayla ilgili eğitim verildiğini bildirdi.

Eğitim alan öğretmenlerin, okullarındaki meslektaşlarıyla bu bilgileri paylaşacağını ifade eden Oktay, böylelikle 102 bin, yani her okulda en az bir öğretmene ulaşacaklarını vurguladı.

Öğretmenlerin bunu sadece görev olarak görmelerini istemediklerini de dile getiren Oktay, "Öğretmenlerimizin Türkiye'nin dönüşümünü sağlama noktasında misyon edinmelerini amaçlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Kimyasal tehditler noktasında da eğitimler olacak

Proje kapsamındaki eğitimlerin başta deprem olmak üzere heyelan, sel, radyoaktif kirlenmeler, teknolojik tabanlı afetler, biyolojik ve kimyasal tehditler noktasında yürütüleceğine işaret eden Oktay, çalışmaların afet anında nasıl davranılması, ne tür önlemler alınması gerektiğiyle ilgili spesifik öneriler ve çözümleri içerdiğini anlattı.

Programı tamamladıktan sonra 2015'te tüm eğitim kurumlarında eş zamanlı tatbikat yapmayı planladıklarını, böylece afete en hazır okulu seçeceklerini bildiren Oktay, şunları kaydetti:

"Böylelikle tatlı bir rekabet de başlatabiliriz. Şu mesajı vermek istiyoruz: 'Geleceğimle ilgili söz sahibi olmak istiyorum. Afete hazır olma noktasında bir başkasının gelip beni hazır hale getirmesini beklemek istemiyorum. Ne yapabilirim ile ilgili bilinçlenmek istiyorum. Ailem, okulum, iş yerim, çevremle ilgili nasıl katkıda bulunabilirim?' Bu bilinci vermek istiyoruz. Projeyle, afetler konusunda zihinsel dönüşümü gerçekleştireceğiz. Öğrencilerimizden de okulda kazandıkları bu bilinci, farkındalığı, anne, baba ve kardeşlerine aktarmalarını istiyoruz. Projemiz, çocukların büyükleri motive ettikleri, harekete geçirecekleri bir çalışma olacak."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.