AFAD'dan Türkmenlere 20 bin kişilik çadır kent

AFAD'dan Türkmenlere 20 bin kişilik çadır kent

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Irak'taki çatışmalardan kaçanların sığınabilmesi için Dohuk kentine bağlı Fişabur'a 20 bin kişilik çadır kent kuracak.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Irak'taki çatışmalardan kaçanların sığınabilmesi için Dohuk kentine bağlı Fişabur'a 20 bin kişilik çadır kent kuracak. 
 
AFAD yetkililerinden alınan bilgiye göre, Irak'ta iç karışıklıkların başladığı günden itibaren yaklaşık 1 milyon 200 bin insan evini terk etti. Musul, Kerkük, Telafer, Selahaddin ve Diyala, çatışmalardan en çok etkilenen kentler oldu.
 
Haziran ayında Musul'un düşmesiyle önemli bir bölümü Türkmenlerden oluşan 375 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bunlardan 166 bini Musul'un batısına, 78 bini Erbil'e, 52 bini Süleymaniye'ye, 18 bini Selahaddin'e, 18 bini Dohuk'a ve 16 bini Kerkük'e sığındı.
 
Kamp yeri seçim için AFAD ekibi sahada
 
AFAD ekibi Dohuk kentinde kamp kurulması için çalışmalara başladı. Kamp yeri seçimi için AFAD ekibi sahaya gönderildi.
 
Dohuk kentine bağlı Fişabur'da kurulacak çadır kentte 20 bin kişi misafir edilecek. Çadır kentin yönetimi Türkmen yönetiminde olacak. Kamp kurma çalışmalarının 1 hafta içinde tamamlanması öngörülüyor. 
 
Türkmenler yalnız bırakılmadı
 
Türkiye, çatışmaların başladığı ilk andan itibaren Iraklı Türkmenlerin yanında yer aldı. Irak'taki iç karışıklıkların başladığı günden beri Kuzey Irak'a 92 tır insani yardım gönderildi.
 
Yardımlar, yerlerinden edilenlerin çoğunlukta olduğu Sincar, Dohuk, Tall Kayf, Kerkük, Erbil ve Telafer'de yoğunlaştı. Irak Türkmen Cephesi ile koordineli olarak dağıtıldı.
 
AFAD, 12 Haziran'dan bu yana 10 bin 904 kişilik gıda kolisi, 12 bin 500 kişilik çadır, 10 bin battaniye, 441 bin 539 kutu ilaç, 2 bin mutfak seti ve yaklaşık 2 bin yataklık insani yardım malzemesini Irak'ta evlerinden edilen ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırdı.
 
Yardımlar işbirliği içinde yürütülüyor
 
AFAD koordinasyonunda diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla sivil toplum kuruluşlarının Irak'a yaptığı insani yardımlar da ilk günden beri el birliği içinde sürüyor.
 
Türk Kızılayı, bölgeye 17 çok amaçlı çadır, 3 bin 815 battaniye, 888 yatak, 1,5 litrelik 97 bin 824 su, bin 358 gıda kolisi, 25 ton bulgur, 20 ton makarna, 23 ton kuru gıda, 232 bin 262 bisküvi, 282 bin 240 kek, 120 bin çikolata, 2 bin 106 muhtelif ev malzemesi, 192 muhtelif giyim, 327 ayakkabı, 20 ton hijyen malzemesi ve 21 bin 600 paket süt sevk etti.
 
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), yerelden temin edilen 3 bin ailelik gıda ve hijyen malzemesini, bölgedeki AFAD ekibiyle Tilkeyf ve çevresinde ihtiyaç sahiplerine dağıttı.
 
Sağlık Bakanlığı da Irak'taki iç karışıklıklardan etkilenen insanların sağlık ihtiyaçlarının karşılanması için 441 bin 539 kutu ilaç gönderdi.
 
Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya Sanayi Odası bin 200 koli gıda paketi, Adana Büyükşehir Belediyesi 44 bin 800 kutu ilaç ve tıbbi malzemeyle 10 tekerlekli sandalye, Ülkü Ocakları Genel Merkezi ise 5 bin 500 gıda kolisi, bin 100 giysi kolisi, 275 battaniye ve 10 ton bulgur insani yardım malzemesi temin etti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.