AFAD'dan Iraklı sığınmacılara yardım

AFAD'dan Iraklı sığınmacılara yardım

Erbil'deki Hazer Çadır Kampı'nda kalan bin 250 aileye gıda kolileri dağtıldı. AFAD Müdahale Dairesi Başkanı Fatih Özer, Türkiye'nin, Duhok'ta kuracağı kamp için bugün yarın kazmayı vuracağını söyledi

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Irak'ta çatışmalardan kaçan ailelere gıda yardımında bulundu.
 
AFAD’ın yardımlarını taşıyan tır, Erbil’e 50 kilometre uzaklıktaki Hazer Çadır Kampı'na geldi. İlk etapta bin 250 gıda kolisinin dağıtımı yapıldı. Her bir aileye 15 gün yetecek gıda kolileri teslim edildi. 
 
Yardımların dağıtımına katılan AFAD Müdahale Dairesi Başkanı Fatih Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, Iraklı sığınmacılar için Duhok'ta kuracağı kamp için Peşhabur’da yer tespiti yaptıklarını söyledi. Özer, "Tespit ettiğimiz alanı yetkililere bildirdik. Ankara’dan gelecek karara göre bugün yarın kazmayı vuracağız. Evlerinden olan insanlar için şartları daha iyi olan bir kamp yapıp teslim edeceğiz" dedi. 
 
Türkiye’den bölgeye şu ana kadar 96 tırlık insani yardım ulaştığını aktaran Özer, "En son gelen her bir tırda bin 250 gıda kolisi bulunuyor. Irak Türkmen Cephesi (ITC) yetkililerinin desteğiyle bu yardımların dağıtımını gerçekleştireceğiz" diye konuştu. 
 
Irak'ta sığınmacıların dağınık olması nedeniyle insani yardım faaliyetlerinin güçlükle yapıldığını anlatan Özer, AFAD'ın tüm sığınmacılara ulaşmak için yardımları koordine ettiğini dile getirdi. 
 
Hazer Kampı'nı ziyaret eden Türkiye Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam da insani krizin çıktığı ilk günden bu yana Türkiye’nin yardımlarıyla Irak halkının yanında olduğunu söyledi.
 
Türkiye’nin ayrım yapmadan Türkmen, Kürt ve Arap ailelere yardım elini uzattığını vurgulayan İnam, “Burada büyük bir insani kriz yaşanıyor. Irak’ta, Birleşmiş Milletler’in (BM) rakamlarına göre 1 milyon 200 bin insan yerlerinden edildi. Sıkıntı büyük. Elimizden geleni yapacağız” ifadesini kullandı. 
 
ITC Milletvekili Aydın Maruf ise Iraklı Türkmenler olarak sadece Türkiye’den yardım gördüklerine işaret ederek, "Bu desteği başka devletlerden de görmek istiyoruz. Çünkü burada büyük bir insani kriz yaşanıyor. Bu kampta yaklaşık 5 bin kişi kalıyor. Burada Türkmenlerin yanı sıra Kürt ve Arap sığınmacılar da var. Dolayısıyla Türkiye, sadece Türkmenlere değil, hepsine yardım ediyor” şeklinde konuştu. 
 
Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplar, Musul ve Tikrit gibi bazı kentlerde kontrolü ele geçirmiş, çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon sivil, bölgeden göç etmek zorunda kalmıştı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.