AFAD Başkanı Oktay: Bilinçsiz yardım yarar yerine zarar veriyor

AFAD Başkanı Oktay: Bilinçsiz yardım yarar yerine zarar veriyor

Başbakanlık Afet ve Acil Durum (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Türk halkının yardımsever olduğunu, bundan dolayı her tür olaya yardım etme gayretinde bulunduğunu, ancak yardımların zaman zaman bilinçsiz bir şekilde yapılması sebebiyle insanlara yardım ederken

Başbakanlık Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı tarafından hazırlanan 'Afete Hazır Türkiye' projesi kapsamında 'Okul Afet ve Acil Durum Planı Hazırlanması Eğitim Programı' Antalya Lara Kervansaray Otel'de başladı. Programın açılış konuşmasını yapan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşara Yardımcısı Yusuf Büyük, Türkiye'nin deprem ülkesi olması sebebiyle bununla yaşamaya ve buna hazırlıklı olmayı öğrenilmesi gerektiğini, afet bilincinin de eğitimle aşılabileceğini söyledi.

AFAD Başkanı Fuat Oktay, dünyada Türkiye'de yaşanan afetlerden daha fazlasının yaşandığını ve bu durum karşısında normal bir tepki verdiğini söyledi. Oktay, ancak Türkiye'de yaşanan afetlerde hiç hoşa gitmeyen görüntülerin oluştuğunu kaydetti. "Biz niye biz böyleyiz? diye soran Oktay, bunun eğitim, bilinç altı ve davranışlarla alakalı bir durum olduğunu belirtti. AFAD olarak Türkiye'yi afete hazır hale getirmek için gayret ettiklerini belirten Oktay, "2012 yol haritamızın çizdiğimiz yıldı. Türkiye olarak geçmişe dönük sorgulayıcı ve geleceğe taşıyoruz oldu. 2013 de bir tarafta Suriye ve bir tarafta Van yaralarının sarıldığı bir süreç. Biz ısrarla yeni bir afet yönetim sistemini oluşturmamız lazım. Dünyaya örnek olacak bir sistemi oluşturmalıyız.
Her bir kurumun ne yapması gerektiğini bilen, her türlü kapasitesi ve oluşturan bir Türkiye'ye dönüştürmemiz lazım." dedi. Afet konusunda illerdeki tehlikeleri, riskleri belirlediklerini anlatan Oktay, bunları nasıl yönlendirilmesi konusunda çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti. Amaçlarının afet olduğunda en az zararla çıkmak olduğunu belirten Oktay, "Buna benzer çok projelerimiz yürüyordu. Hangi projeyi yürütürseniz yürütün, hangi projeyi uygularsanız uygulayın, hangi teknolojini kullanırsanız kullanın, geldiğiniz nokta insan unsuruna dayalı. Hangi sistem olursa olsun insana yatırım yapmadığınız sürece bu planların, projelerin uzun vadeli olması mümkün olmuyor. İnsan dediğimizde de gözümüz sizlere dönüyor. Milli eğitim camiasına dönüyor. Afete hazır Türkiye. Bunda kararlıyız, ısrarla yapmak istiyoruz. Afete hazır olmak bir ülkeyi gelişmişlik düzeyinin en önemli özelliğidir. Biz bunu başaracağız." ifadeleri kullandı.

"TÜRKİYE'NİN DÖNÜŞÜM PROJESİ, ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İLE BAŞLAR"

AFAD Başkanı Fuat Oktay, afetler olmadan aileleri, çocukları, evleri buna hazırlamak gerektiğini söyledi. Ev alırken sadece manzarasına bakılmaması gerektiğini belirten Oktay, afet noktasında da değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Herhangi bir panik halinde insanların bilinç altının ortaya çıktığını anlatan Oktay, buna göre davranıldığını kaydetti. Bu durumu değiştirmeye çalıştıklarını söyleyen Oktay, "Nerede dönüşüm yapabiliriz? Türkiye'nin dönüşüm projesi çocukların dönüşüm projesi, çocukların eğitimi ile başlar. Ancak bununla mümkündür. Projelerin hayata geçiyor olması bugün hep birlikte başlayacağız tamamen ulusal boyutta, hepimizin içinde olacağı, birebir takip edeceği, bir iş olarak değil, topluma geri verebileceğimi, kendimizden birşey katabileceğimiz kendimizi ifade edebileceğimiz proje olarak görüyoruz. 10 yıl sonrasındaki Türkiye'yi değiştiriyor olabilir. 5, 10, 15 yıl sonrasını göreceğimiz projeden bahsediyoruz. Anaokulundan başlamak istiyoruz. 4+4 sisteminde de bunu sistematik hale getirmek istiyoruz." dedi.

Afete hazır okul projesi kapsamında bütün öğretmenlerin eğitimi bir yıl içerisinde tamamlamak istediklerini belirten Oktay, projenin uzun soluklu olduğunu, hedeflerinin 10 yıl sonunda başarıyla bu çalışmadan çıkmış olmak olduğunu kaydetti.

Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Antalya'nın 4. derece afet bölgesinde 2. derece afet bölgesine çıkarıldığını hatırlattı. Bu nedenle bir çok göstergeyi yeniden gözden geçirmek gerektiğini belirten Öztürk, "Akdeniz de bir fay hattımız var. Heyelan var, orman yangınları var. Afet konusunda hiç de sağlam değil ama fiziki mekanlar dayanıklı hale getirildi. Güçlü hale getirildi. Şanslı olduğumuzu düşünüyorum sağlam bir bina yapısına kavuşmuş oluruz." dedi.

6 Şubat'a kadar devam edecek programa il müdürü, müdür yardımcısı ve personel konumunda bin 157 Milli Eğitim Bakanlığı personeli, 81 ilde bulunan AFAD personeli katılıyor.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.