Af örgütü'nden Esed'e Yermük ricası

Af örgütü'nden Esed'e Yermük ricası

Uluslararası Af Örgütü, Suriye hükümetine Yermuk Mülteci Kampı'ndaki ablukanın acilen kaldırılması ve halkın acılarına son verilmesi çağrısında bulundu.

Af Örgütü'nden yapılan açıklamada, Suriye hükümetinin Yermuk Mülteci Kampı dahil olmak üzere Şam ve etrafına insani yardım yapılmasını engellediği belirtildi.

Filistinli mültecilerin bulunduğu Yermuk kampında temmuz ayından bu yana, aralarında 17 kadının da bulunduğu en az 49 kişinin hayatını kaybettiğinin bildirildiği açıklamada, bazı kişilerinin açlıktan öldüğünün aktarıldığı vurgulanarak, "Yermuk'ta yerel bir hastanede çalışan bir hemşire, kasım ayının ortasından bu yana birçok sivilin yiyecek ararken keskin nişancılar tarafından vurulduğunu söyledi" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, söz konusu hemşirenin şu sözleri yer aldı:

"Her gün, keskin nişancılar tarafından tarlada bitki ve çalı toplarken vurulan aşağı yukarı 4 kişi hastanemize getiriliyor, bunlardan yarısı genellikle kadın oluyor. Kadınlar, çocukları için hayatlarını tehlikeye attığını söylüyor. Bir keresinde, 16-17 yaşlarında bir genç hastanemize getirildi, vurularak öldürülmüştü. Babası ölen oğluna 'Ailen için ot toplarken öldün' diyordu. Bu, çok üzücüydü."

Doğu Guta ve Muammediye'deki ablukaların da bu bölgelerdeki sivilleri zor durumda bıraktığına işaret edilen açıklamada, Muammediye'deki bir sivilin, "Sabah kalktığımda daha az aç hissetmek umuduyla, gece uyanıp, birkaç kez su içiyorum. Yiyecek hiçbir şey yok" sözleri aktarıldı.

Suriye hükümetinden ve silahlı muhalif gruplardan barışçıl aktivistleri serbest bırakması istenen açıklamada, Cenevre 2 konferansı çerçevesinde kadınlara daha fazla söz hakkı verilmesi ve Suriye hükümetine silah sağlayan devletlere buna son vermeleri çağrısında da bulundu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Philip Luther ise "Abluka altındaki Suriye şehirlerinden iskelete dönmüş çocuklarla ilgili üzücü görüntüler ulaşıyor. Suriye'deki insani kriz hızlı bir şekilde genişliyor. Cenevre 2 görüşmelerine katılacak tüm ülkeleri, Birleşmiş Milletler'i, Suriye hükümetini ve Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nu (SMDK) Suriye halkının acılarına son vermeye çağırıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Luther, insan hakları konusunun Cenevre 2 barış konferansının öncelikli konusu olması gerektiğini belirtti. Suriye hükümetinin, muhalefetin olduğu bölgelerde yaşayan sivilleri cezalandırdığını aktaran Luther, sivilleri aç bırakmanın savaş suçu olduğunu vurguladı. Luther, ablukaların acilen kaldırılması ve insani yardımın bu bölgelere ulaştırılması çağrısı da yaptı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum