Adnan Menderes'i Hastane'ye diye götürüp astılar

Adnan Menderes'i Hastane'ye diye götürüp astılar

Yassıada duruşmaları için seçilen askerlerden Muzaffer Erkal: İstanbul’a hastaneye gidiyoruz diye bota bindiğinde ‘Ne mutlu bana kurtuldum’ demişti.

Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın, 27 Mayıs cuntacıları tarafından Yassıada'da yargılanıp İmralı'da 1961'de idam edilmelerine tanıklık eden Muzaffer Erkal (79) SABAH'a konuştu. Yassıada duruşmaları için özel olarak seçilen 120 askerden birisi olan Erkal, son duruşma dışında bütün davalara görevli er olarak katıldığını söyledi. İşte anlattıkları:


SON YAPTIKLARI...


İdamlara o kadar üzüldüm ki o asılmaları gördükten sonra günlerce yemek yiyemedim. Rüyalarıma girdi. Kâbus görüyordum hep. İmralı'da mahkemeden önce 66 tane mezar yeri kazılmıştı. İdam günü ayağa kalkamayacak derecede hasta olan Adnan Menderes'in burnuna ve ağzına bir merhem sürülerek canlandırıldı. Menderes'i İstanbul'a hastaneye götürüyoruz diyerek hücumbota bindirdiler. "Ne mutlu bana, kurtuldum. Ver bana bir sigara" diyerek teğmenden bir Hanımeli sigarası alarak içti. İdam öncesinde misafir odasında bir parça şeftali yedi. İdam edildiğinde şeftalinin suyu beyaz kefeninin önüne aktı.

SON SÖZLERİ...

Başsavcı Altay Ömer Egesel, idam fermanını okuduktan sonra dalga geçer gibi "Ya Menderes, gördün mü nerelere kadar düştün?" dedi. Adnan Menderes'in idam sehpasındaki son sözleri ise "Türkiye'ye 10 sene başbakanlık yaptım. Sekiz senemi Türk tarihi yazacak, iki senemi de dalkavuklarım. Oğlum Yüksel'in devlet tarafından okutulmasını istiyorum. Kaleminden altın damlasın. Bizim gibi olmasın" dedi.

CELLAT NE DEDİ?
Menderes'in idamını Yassıada komutanı Tarık Güryay, MBK üyeleri ve 100 subayın izlediği bilgisi yanlış. İdam anında kendisiyle birlikte 11-12 kişi vardı. Menderes'in başında 45 dakika bekledik. Sonra cellat ipte sallanan Menderes'e doğru yaklaşıp onun rugan ayakkabılarına baktı ve 'Bu ayakkabılar benim olacak' dedi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.