Adnan Menderes'e bu yüzden düşman oldular: Türkçe Ezan Zulmünün son bulması

Adnan Menderes'e bu yüzden düşman oldular: Türkçe Ezan Zulmünün son bulması

Bugün 27 Mayıs. Tarihlerimiz 27 Mayıs'ı halk iradesine vurulan ilk darbe olarak yazıyor. İktidarı boyunca pek çok suçlama ve haksız ithama maruz kalan merhum Menderes'in en çok düşman edindiği konu ise "Türkçe Ezan" zulmünü bitirmekti.

27 Mayıs 1960 tarihinde, Türkiye'nin ilk seçilmiş Başbakan'ı olan Adnan Menderes ve hükümeti, 32 kişilik Milli Birlik Komitesi tarafından zorla mevkilerinden indirilmiş ve halkın iradesine büyük bir darbe vurulmuştu.

Özellikle yıllardır süre gelen CHP yönetimine karşı büyük başarı kazanmış olan Menderes'in üzerindeki baskılar ve hakkında asılsız iddialar'ın sebebi sadece CHP'nin yıllardır süren ve halktan kopuk iktidarını sonlandırıp, 10 yıl boyunca halk ile devlet barışmasını sağlaması değildi.

İnkilaplar adı altında Müslüman halkımıza karşı yürütülen ve belirli çevrelerde gayet de başarıya ulaşmış olan dinden uzaklaştırma hamlesi Demokrat Parti iktidarına kadar sürdü. Bu hamlenin temel taşını ise, 1000 yıla yakın süredir Ezan-ı Şerif'lerin Arapça olarak şereflendirdiği Anadolu coğrafyasında birden bire okutulmaya başlayan Türkçe Ezan oluşturuyordu.

Peki Türkçe Ezan Kanunu Ne İdi?

18 Temmuz 1932'de resmen ilan edilen Türkçe Ezan genelgesi tam 18 yıl yürürlükte kaldı. Asırlardır "Allah-u Ekber" sesi ile Camii'lere doluşan Anadolu insanı, 18 sene boyunca "Tanrı Uludur" sesleri ile çağrılmaya başlandı.

EZANI TÜRKÇE OKUMAYANA ŞİDDET VE CEZA
3 Şubat 1932 tarihine denk gelen Kadir Gecesi'nde, Ayasofya Camii'nde Türkçe Kur'an, tekbir ve kamet okundu. Ardından 18 Temmuz 1932 tarihinde Diyanet İşleri Riyaseti, ezanın Türkçe okunmasına karar verdi. Takip eden günlerde ise yurdun dört bir yanındaki Evkaf Müdürlüklerine Türkçe Ezan metni gönderildi. 4 Şubat 1933 tarihinde, müftülüklere ezanı Türkçe okumalarını, buna uymayanların “kati ve şedid (kesin ve şiddetli) bir şekilde cezalandırılacaklarını bildiren bir tamim” gönderildi.

Türkçe Ezan'ın ilk okunduğu yer Fatih Camii oldu.İstanbul'u Müslümanlaştıran, dolayısı ile Müslümanlığın bu coğrafyada kalıcı olmasına da büyük katkısı olan Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış olan bir Camii'nin seçilmiş olması da bir nevi meydan okumaydı.

Bu tarihten itibiren tam 18 sene boyunca Türkçe Ezan zulmü devam etti.

Ta ki Müslüman halkımızın iradesi ile seçilmiş olan Adnan Menderes ve Demokrat Parti iktidari başa gelene kadar. Yaptığı ilk icraatlerden biri, Müslüman coğrafyasının temsili olan Ezan-ı Şerif'i tekrar orjinal diline çevirmek olan Demokrat Parti, bu icraatına imza attığında ise tarihler 16 Haziran 1950'yi gösteriyordu.

Bu hamleden itibaren Demokrat Parti'nin arası din düşmanları ile hiç düzelmedi. Tam 10 sene boyunca bu ve buna benzer "halk taleplerini" birer birer yerine getiren Merhum Menderes, 10 sene boyunca din düşmanlarına karşı da mücadele vermek zorunda kaldı.

43708.jpg

 

Risalehaber.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum