Adı silinen vali Said Nursi ile tartışmıştı görgü tanığı var

Adı silinen vali Said Nursi ile tartışmıştı görgü tanığı var

ABD Büyükelçiliği meselesi ikinci derecede önemli bence...

Risale Haber-Haber Merkezi

Star yazarı Ersoy Dede, adı meydan ve caddelerden silinen Ankara eski valisi Nevzat Tandoğan'ın Said Nursi ile tartışırken bu olaya şahit olanların sözlerine yer verdi.

ABD Büyükelçiliği meselesi ikinci derecede

Amerikan Büyükelçiliğinin de üzerinde bulunduğu Nevzat Tandoğan caddesinin isminin “Zeytin Dalı” olarak değiştirilmesinin bazılarının cadde ismi değişikliğiyle ABD’ye ders verilemeyeceğini, daha ciddi işler yapılması gerektiğine vurgu yaptıklarını ifade eden Ersoy, "Oysa oradaki asıl önemli değişikliğin, ‘Nevzat Tandoğan’ adının silinmesi olduğunun farkında bile değiller.. ABD Büyükelçiliği meselesi ikinci derecede önemli bence.. - Ki madem Nevzat Tandoğan’ın adı siliniyor caddelerden ve madem de o caddede ABD büyükelçiliği de var, e en anlamlı isim ‘Zeytin Dalı’ olacaktı elbette.. Ona da itirazım yok" dedi.

Milli Şef İnönü döneminin belediye başkanı ve Valisi

"Kim bu Nevzat Tandoğan?" diye soran Dede, cevabını da yazdı:

"Yeni başlayanlar için hızlandırılmış bir tek parti baskı dönemi turu attıralım madem öyle.. Milli Şef İnönü döneminin belediye başkanı ve Valisi olarak rejimi kollamakla görevli bir mülki amirdi Tandoğan.. Onunla beraber anılan tarihi sözü; “Bu memlekete komünizm gelecekse, onu da biz getiririz”.. Bu söz tek parti dönemi uygulamalarını anlatmaya yeter aslında.. Sözü Osman Yüksel Serdengeçti’ye söylemişti; “Ulan öküz Anadolulu! Sizin milliyetçilikle, komünizmle falan ne işiniz var. Milliyetçilik lazımsa onu biz yaparız. Komünizm gerekirse onu da biz getiririz. Sizin iki vazifeniz var: Birincisi, çiftçilik yapıp mahsul yetiştirmek, ikincisi, askere çağırdığımızda gelmek...”

Bu baş bu sarıkla çıkar

Aynı Nevzat Tandoğan, Bediüzzaman Said Nursi’ye de zorla şapka giydirmeye çalışmıştı.. O günün görgü tanığı Selahattin Bey olayı şöyle anlatır; “Beraberce içeri valinin odasına girdiler. Sonra memurlar çıktı. Kapı kapandı, içeriden şiddetli sesler geliyordu. Bediüzzaman, hiddetle Tandoğan'a 'Ben sizin ecdadınızı temsil ediyorum. Kıyafet kanunu münzevilere tatbik edilmez. Başından bul!' diyordu…” Sarığı çıkarıp zorla kasket giymeye mecbur edilen Said Nursi, ‘Bu baş bu sarıkla çıkar..’ demiş ve tutuklanmayı göze almıştı.. 18 yıl boyunca Ankara’nın tek hakimiydi.. Adı bir cinayete karışınca intihar etti.. Şimdi o isim siliniyor caddelerden, bulvarlardan.. Yoksa ABD’ye cadde ismi değişikliğiyle ders vermek tali konu..

235234.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum