ADAR'da Problemlere Risale-i Nur perspektifiyle yaklaşıyoruz

ADAR'da Problemlere Risale-i Nur perspektifiyle yaklaşıyoruz

Prof. Dr. Cengiz Toraman ile ADAR hakkında konuştuk...

Röportaj: Fatih Karaşahan
RİSALE HABER

Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı ve Akademik Düşünce ve Araştırma Derneği Başkan yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toraman ile ADAR hakkında konuştuk.

-Hocam ADAR'ı tanıyabilir miyiz?

ADAR, Akademik Düşünce ve Araştırma Derneği'nin kısaltması. Zaten adı üstünde akademik araştırmalar yapan bir kurum. Ben başkan yardımcısıyım. Başkanı da benim gibi akademisyen birisi. 3 yıldır derneğimiz aktif durumda. Bizim üyelerimizin tamamına yakını 55-60 civarında bir üyemiz var. Bunun 4-5 kişisi hariç, diğerleri hepsi doktoralarını tamamlamış doçent ve profesör düzeyinde akademisyendir.

Amacımız ilmi şahsiyetimizi toplumun faydasına kullanmak. Yani sosyal problemlere ilmi kimliğimizle Risale-i Nur perspektifinden çözüm üretmeye çalışıyoruz. 

-ADAR'ın faaliyetleri arasında neler var?

ADAR, çok genç bir dernek. Bunun haricinde sempozyum ve konferanslar düzenliyoruz. Alanında temayüz etmiş akademisyenlerle çalışmalar yapıyoruz. Örneğin geçenlerde Adem Tatlı'yı misafir ettik. Evrim hususunda, evrimi çürüten akademik bilgileri üniversite platformunda genç üniversitelilerle paylaştı. Bunun haricinde gençlerin kafasını karışıtıran bazı konular var, mesela kader meselesi. Yeniden dirilme, haşir meselesi gibi. İşte insanların kafasını karıştıran konuları aydınlatmak üzerine çalışmalar yapıyoruz. Bunun haricinde toplumsal sorunlara değiniyoruz. Mesela Gaziantep'te 300 bini aşkın Suriyeli var. Onların 10 bin civarında ilköğretimde okuyan genç bir nüfusu var. Bunların da kendi öğretmenleri var. Biz de bu eğiticilerin eğitimine yönelik bir sosyal proje düzenliyoruz.

Bunun haricinde yine gençlerin okuma alışkanlığının geliştirilmesi bağlamında İçişleri Bakanlığı'ndan bir proje aldık. Bunun için 700 m2 bir kültür merkezi açtık. Orada kütüphane kurduk. Orada internete girebiliyorlar, kitap okuyabiliyorlar. 150 kişilik konferans salonumuz var. En son miraçla ilgli konferans düzenledik. Daha çok toplumun sorunlarına odaklı çalışmalar yapıyoruz. Üniversiteye de çok yakınız fiziki olarak. Bunun avantajını da kullanıyoruz.

Gençleri toplamaya çalışıyoruz. Bugünkü üniversite hayatı malum, her tarafa çekilebilir hale geldi. Gençleri yine böyle vatanına, milletine ve dinine sadık bir nesil hale getirmeye çalışıyoruz. Milli ve manevi duygalarını muhafaza etmeye çalışıyoruz dernek kanalıyla.

Aslında özet olarak temel amacımız ilmi şahsiyetimiz yazılı olarak yansıtabilmek. Onun için bu dergi ve sempozyum işini önemsiyoruz. Bu sene Eylül ayında Risale Akademi ile bir çalıştay yapacağız. Belki uluslararası bir konferansa dönüşebilir. Belki başka ülkelerde devam edebilir.

Serbestiyet, mülkiyet ve iktisatla alakalı bir çalıştay yapmayı düşünüyoruz. Dernek olarak bir çok ilke imza atacağız inşallah. Bu amaçlarla kurulmuş, bu ortak noktalara sahip başka bir grup yok. Ulusal bazda böyle bir sempozyum düzenlenmiş mi mesela? Faris Kaya Hocanın çabaları haricinde yok ki o da uluslararası Risale-i Nur sempozyumu olarak değerlendiriliyor. Biz bu anlamda yeni bir ses yeni bir soluk getireceğiz; toplumsal sorunlara Risale-i Nur perspektifiyle yaklaşan ilk derneğiz. Bir sempozyum silsilesi başlatacağız. 

İNGİLİZCE ARAPÇA TÜRKÇE DERGİ

Bundan başka, Aralık ayında başlayacağımız, İngilizce, Arapça ve Türkçe 3 ayrı dilde yayın yapacak uluslararası veri tabanlarında taranma özelliğine sahip tamamen bilimsel bir dergi yayınlayacağız. 6 ayda bir çıkacak. Nasıl ADAR Türkiye'de tekse o dergi de dünyada tek. Başka bir örneği olmayan bir dergi çalışması ve bu dergi tamamen uluslararası veritabanında taranan bir dergi olarcak. Bu hususiyetleri dolayısıyla tamamen orjinal.
 
-Hakemli değil mi?

Tabi hakemli olacak, referans kaynakları belli, dipnotları olan bir dergi olacak. Bugün hakemli bilimsel dergilerin sahip olduğu bütün özelliklere sahip olacak. Kaynaklarda gösterilen dergilerle eş düzeyde olacak. Bir akademisyen arkadaşımız dergimizde yayınladığı makaleyi rahatlıkla ususlararası alanda referans olarak gösterebilecek. O kalitede bir dergi olacak. Onun için editör boardumuz Amerikalı, İngiliz, Orta Doğulu olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinden akademisyenlerden oluşacak.

TOPLUMSAL SORUNLARA RİSALE-İ NUR PERSPEKTİFİYLE YAKLAŞIYORUZ

-Peki toplumsal problemlere çözüm getirme, şu anda ilk planda gündeminize almak istediğiniz problemleri nasıl tespit ediyorsunuz?

Yani üyelerimizin hepsi akademik alanı farklı. Kimisi doktor, kimisi sosyolog, ben mesela işletmeciyim. Farklı alanlarda akademisyen şahsiyetler var. Mesele psikiyatris arkadaşımız var, o başka bir alana has bakıyor. Herkes kendi ilmi şahsiyeti perspektifiyle yaklaşıyor. Yani herkes farklı açıdan kendi projeksiyonundan bakıyor. Dolayısıyla bir proje olarak önümüze koyan her akademisyen arkaşamızın projesini aktive etmeye çalışıyoruz. Tabi devletin bazı desteklerini de kullanarak. Bu bazen bir Avrupa Birliği fonu olabiliyor, bazen İçişleri Bakanlığı fonu oluyor. Bunlarla desteklemeye çalışıyoruz. 

Gaziantep'te eğitim ciddi bir sıkıntıdır herkes bilir. Üniversite sınavlarında, teog sınavlarında çok ciddi başarı elde edemiyor. İşte bunun nedenleri. Mesela Güneydoğu'dan gelen ciddi bir göç var. Ne kadar okul açarsanız açın bir türlü Türkiye otalamasını yakalayamıyorusunuz. Teog, ygs, lys sınavlarında başarılı olamıyosunuz. Bu bir sosyolojik problem mesela bunu nasıl engelleyebiliriz. Mesela Suriyelliler başka bir problem. Neticede Müslüman olsak da başka bir kültüre sahipler. Onlar nedeniyle işinden gücünden olan insanlar var. İşsizliği artırıyorlar. Mesela iç sanayici size 100 lira vereceğine ona 30 lira veriyor dolayısıyla işsiz kalıyorsunuz. Tabi bu da toplumda infiallere neden olabiliyor. Sosyolojik sıkıntılara sebep olabilir ki oldu da. Bu tür problemleri inceliyoruz.

Bir de Türkiye'deki toplumsal sıkıntılar var. Türkiye genelindeki ahlaki erezyonun sebeplerini konu ediyoruz. Burada ahlaki, imani referansımız tabii ki Risale-i Nur. Türkiye'nin genelinde oluşan bu sıkıntılar nasıl çözülebilir. Refahın getirdiği pek çok toplumsal hastalık var. Refah iyi bir şey ama beraberinde getirdiği hastalıklar var. İşte bu hastalıklara nasıl çözüm üretebiliriz, Risale-i Nur bunlara nasıl yaklaşabilir. Bunlarla ilgili çözüm üretmeye çalışıyoruz.

Bir internet sitemiz var ADAR'ın. www.adar.org.tr Yaptığımız tüm faaliyetleri internet sitemize koyuyoruz. Yazarlarımızın tüm yazılarını koyuyoruz. Yaptığımız tüm faaliyetleri, konferans, sempozyum, seminer gibi faaliyetleri görsel olarak sitemize koyuyoruz. İnternet sitesi vasıtasıyla bu şekilde daha geniş kitlelere ulaşmaya çalışıyoruz.

-Teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.