Açlıkta sınır 1374 lira yoksullukta 4478 TL

Açlıkta sınır 1374 lira yoksullukta 4478 TL

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) her ay düzenli olarak hazırladığı "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının Mayıs 2016 sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, açlık sınırı bin 374 lira, yoksulluk sınırı 4 bin 478 lira, bekâr çalışanın aylık maliyeti ise bin 711 lira olarak ölçüldü.

Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gereken aylık gıda harcaması tutarı, yani açlık sınırı bin 374 lira 89 kuruş; gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı olan yoksulluk sınırı ise 4 bin 478 lira 48 kuruş; bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 711 lira 96 kuruş olarak belirlendi.

Gelir-masraf farkı

Türk-İş'in hesaplamasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gereken aylık gıda harcaması tutarı bir önceki aya göre 12 TL, yoksulluk sınırı ise 39 TL geriledi. Yılın ilk beş ayı itibariyle de bir gerileme görüldü.  

Özellikle bu yıl gıda fiyatlarında görülen gerileme, mutfak harcamasına olumlu yansıdı. Ancak elde edilen ücret geliri ile gereken harcama arasındaki farklılık kapanmadı. Günümüzde geçerli olan net asgarî ücret, dört kişilik ailenin aylık gıda harcamasını bile karşılamaktan uzak kaldı. Bekâr bir işçi için hesaplanan aylık maliyet ile net asgarî ücret arasındaki fark 412 TL olarak hesaplandı.

Et fiyatı değişmedi

Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatlarında Mayıs 2016 itibariyle gözlenen değişimde, süt, yoğurt, peynir grubunda süt fiyatları ortalamada artış gösterdi. Peynir ve yoğurt fiyatı ise aynı kaldı. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; kıyma ve kuşbaşı etin fiyatı aynı kalırken; tavuk fiyatı geriledi. Mevsimin sona ermesiyle ağırlıklı olarak kültür balıklarının yer aldığı tezgâhlarda balık fiyatı artış gösterdi. Sebze ortalama kilogram fiyatı bu ay 3,24 TL olarak hesaplandı. Oysa bu tutar geçtiğimiz ay 3,53 TL'ydi. Mutfakta sıklıkla kullanılan patates, kuru soğan, domates fiyatı bu ay geriledi ve bu durum mutfak harcamasına olumlu yansıdı.

 

Presstürk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.