'Acılarımız da sevinçlerimiz de ortak'

'Acılarımız da sevinçlerimiz de ortak'

“20 Ocak Bakü Şehitlerini Anma Günü” programına katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu bir özel televizyona açıklamalarda bulundu.

“ 20 Ocak 1990’da Ermenilerin öncülük ettiği Sovyetler Birliği Ordusu tarafından katledilen kardeşlerimizi rahmetle anıyorum. Bakü’de yaşanan bu acı günü aynı zamanda Azerbaycancımızın bağımsızlık meşalesinin yakıldığı bir gün olarak görüyorum ve Azerbaycanlı kardeşlerimizi kutluyorum.

Özgürlükler bedelsiz olmuyor. Türk dünyası tarih boyunca özgülüklerini bedel ödeyerek almıştır. Bakü’deki katliamda resmi kayıtlara göre 143, ama aslında 200’leri aşan sayıda kardeşimiz kanlarını Bakü meydanlarına dökerek Azerbaycan’ın kıyamete kadar bağımsız kalacağına muhteşem bir mühür vurmuştur. Onları Türk-İslam dünyası adına bir kere daha rahmetle ve saygıyla anıyorum.

Bizim acılarımız da sevinçlerimiz de ortak. Anadolu’da yaşayan 83 milyon, Bakü’de yaşanan bu acıyı bugün yüreğinde hissediyor. Bütün Türk dünyası kardeştir ama Azerbaycan ve Türkiye ikiz kardeştir. Allah rahmet etsin.”

20 OCAK 1990’DA NE OLMUŞTU?

Kara Cumartesi veya 20 Ocak faciası, 1990 Ocağında 19'unu 20'sine bağlayan gece Sovyet Ordusu'nun Azerbaycan SSC'nin başkenti Bakü'ye girmesiyle gerçekleştirilen katliamdır.

Bu katliama Kara Ocak denmektedir ve asıl neden ise Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti talepleri ile alakalıdır. Ermenilerin artan toprak talepleri karşısında büyük bir Azeri kitlesi tepki göstermiş ve Ermeniler Dışarı sloganları atarak yürüyüşler tertiplemişlerdi. Buna misilleme olarak Ermenistan’da yaşayan çok sayıda Azeri kovulmuştu. 13 Ocak 1990'da başlatılan Bakü Katliamını durdurmak iddiası ile Sovyet Ordusu Bakü'ye girerek isyanı kanlı bir biçimde bastırdı. Sovyet birlikleri, 20 Ocak 1990'da Ermenileri korumak iddiası ile Bakü'ye giderek 143 kişiyi öldürdü. Sovyet Ordusunun sert müdahelesi Azeri halkında büyük tepkilere sebep oldu. Bu bastırma protesto eden Azerileri cezalandırmaktan öte, artan milliyetçi akımları ve bağımsızlık girişiminde bulunabilecek tüm Sovyet cumhuriyetlerine bir göz dağı niteliğindeydi. Ancak bu taktik geri tepti ve Sovyet yönetimi altındaki Azerbaycan'da, diğer Sovyet cumhuriyetlerinde de olduğu gibi, milliyetçilik akımını ve bağımsızlık talebini hızlandırarak, Azeri halkında Sovyet yönetiminin topluca reddine neden oldu ve Sovyetler Birliği'nin çöküşünü hızlandırdı.

DÜŞEN KARGO UÇAĞI İÇİN TAZİYE

16 Ocak 2017’de Kırgızistan'ın başkenti Bişkek yakınlarında düşen kargo uçağı için Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Ibragim Dzhunusov’a taziye ziyareti gerçekleştiren Yalçın Topçu, büyükelçilik anı defterine hayatını kaybedenler anısına taziye mesajı bıraktı.

Haber 7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.