Acil Çağrı Merkezi'nin başı 'şakacılarla' dertte

Acil Çağrı Merkezi'nin başı 'şakacılarla' dertte

Kütahya 112 Acil Çağrı Merkezi'ne gelen asılsız ihbarlar ve gereksiz aramalar, hem sistemi hem de görevlileri boş yere meşgul ediyor.

Acil durumlarda can ve mal kayıplarını önlemek amacıyla hizmet sunan Kütahya 112 Acil Çağrı Merkezi'ne gelen asılsız ihbarlar ve gereksiz aramalar, hem sistemi hem de görevlileri boş yere meşgul ediyor.

Merkez Müdürü Tamer Yiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığının projesi kapsamında alınan karar doğrultusunda Kütahya'da hizmet binasının tamamlanmasının ardından 112 Acil Çağrı Merkezi'nin 17 Kasım 2015'te hizmete girdiğini söyledi. Çağrı merkezine 8 ayda 449 bin 625 ihbar geldiğini bu ihbarların yüzde 68'ine denk gelen 305 bin 784'ünün asılsız olduğunu dile getiren Yiğit, merkez bünyesinde sağlık, polis, jandarma, itfaiye, orman ve AFAD gibi acil yardım sunan birimlerin tek çatı altında toplanarak hizmet verildiğini ifade etti.

Yiğit, öncelikli görevlerinin, acil olaylarda insanların can ve mal kayıplarını önlemek olduğunu vurgulayarak, "İlimizde acil yardım sunan 6 kurumun bir arada hizmet vermesi iletişim, işbirliği ve koordinasyon hızını artırmıştır. Acil hizmet veren diğer numaralar yerine 112 aranarak insanların tek numara ile bütün birimlere ulaşmaları sağlanmıştır." dedi.

"Telefonumu deniyorum, sesim geliyor mu?"

112 Çağrı Merkezi görevlisi Seçil Eker de çağrı merkezine birçok çağrı geldiğini ve bunlara cevap verdiklerini belirterek, "Acil çağrı merkezi olduğu için yapılan çağrıları ivedilikle birimlere aktarmaya çalışırken gelen gereksiz ve asılsız ihbarlar da maalesef oluyor." dedi.

Düğün salonlarından arayıp da oradaki müziği dinletenlerden, sarhoş olup sürekli arayanlara kadar birçok aslı olmayan çağrı geldiğini vurgulayan Eker, şunları kaydetti:

"Meraklı vatandaşlarımız arıyor, itfaiye, ambulans veya orman acil müdahale araçlarını görüp de 'Evimin önünden bu araçlar geçiyor. Bu araçlar nereye gidiyor? Olay nedir, ne oluyor?' diye arıyorlar. Bazen de bizleri meşgul ettiği gibi gülümseten çağrılar da oluyor. Örneğin, 'Yoldan eşek geçiyor, bu eşeği ne yapalım? Yolda çiçek buldum, bunları ne yapayım? Evimi satılığa çıkardım, müşteri gönderir misiniz? Pin kodumu unuttum, puk numarasını versene. Alkollüyüm, taksi tutacak param da yok. Gelip beni buradan alın. Telefonumun çalışıp, çalışmadığını test ediyorum, sesim geliyor mu?' diye arayanlar da oluyor."

Yoğun çalıştıklarını belirten Eker, hizmet içi eğitimlerde öğrendikleri "stres yönetimi, öfke kontrolü" gibi yöntemlerle gelen gereksiz ve asılsız ihbarları daha sakin bir şekilde cevaplandırmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.