Acı Biber Bu Yıl Üreticiye Tat Verdi

Acı Biber Bu Yıl Üreticiye Tat Verdi

Sofraların vazgeçilmesi biber bu yıl üreticinin ağzını tatlandırdı.

Bursa’nın bazı ilçelerinde yetiştirilerek dünyanın çeşitli ülkelerinde ihraç edilen biberin tarla fiyatının 1 liranın altına düşmemesi çiftçilerin yüzünü güldürdü.
 
Buna karşın özellikle Güneydoğu’daki illerden çalışmak için Bursa’ya gelen işçiler 35 liralık günlük kazançlarının azlığından şikayetçi. Buna rağmen her yıl biber, bezelye ve fasulye toplamak için Bursa’ya geldiklerini anlatan işçiler, “Geçinmek için başka alternatifimiz yok.” diye dert yandı.
 
Bursa’nın Yenişehir İlçesinde yetiştirilip 40 civarındaki ülkede sofraları süsleyen biber ‘Uluslararası Altın Biber Festivali' ile dünyaya tanıtılacak. Tarladan toplanıp yurt içi ve dışına satışı öncesinde tartılıp, ambalajlandıktan sonra saklanması için soğuk hava depolarında tutulan Yenişehir’e bağlı Yolören Köyü adeta biberle yatıp kalkıyor.
 
YILDA 60 BİN TON BİBER
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, 1978 yılında ilçede yetişen biberin Avrupalının sofrası ve pazarına çıktığını belirtirken, “O günden bu güne Avrupa pazarına ilçe biberimiz halen girmeye devam ediyor. Biber ihracatı yapan firmalarımız ayrıca Bursa’nın diğer ilçelerinde ki meyvesini buraya taşıyarak buradan sevkiyat yapıyor.” dedi.
 
Yenişehir’de 520 bin dönüm ekilebilen arazi olduğunu bildiren Aktaş, “Sulanabilir 100 bin dönüm, 2016 yılı itibari ile 270 bin dönüm arazi sulanabilir olacak. İlçemizde yetişen biber yıllık yaklaşık 60 bin ton oluyor. İhracat olan bölümü 12 bin ton civarında. Bu nedenle Avrupa pazarında rekabet edebilmemiz için diğer ülkelerden daha kaliteli ürün yetiştirmeliyiz. Maliyetlerin düşük olması için pazarımızı genişletmemiz açısından da bu tür festivallerin yararlı olacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
 
Kuraklıktan dolayı göletlerde su olmadığı için sebze ekimi yapılmadığını anlatan Aktaş, şunları söyledi: “Bizim ova köylerimizde kendi imkanları ile sulanabilir 100 bin dönüm civarında arazi var. Bunun yaklaşık 20 bin dönümünde biber ekimi yapılıyor. Toplam 60 bin ton civarında üretim var. Bunun 12 bin tonu yurt dışı diğerleri ise iç piyasaya sunuluyor.”
 
Şu anda biber fiyatlarının 1 ila 1,5 arasında değiştiğini anlatan Aktaş, 1 liranın altına düşmemek şartıyla bu fiyatların tatmin edici olduğunu, anacak 1 liranın altına düşünce tatmin etmediğini kaydetti.
 
İlçede ihracat sezonunun 25 Temmuz’da başlayıp kırağı vurana kadar devam ettiğini anlatan Aktaş, bölgede faaliyet gösteren firmaların ise Akdeniz bölgesinde sezon bittikten sonra 25 Temmuz itibari ile ilçeye yöneldiklerini sözlerine ekledi.
 
KURU TARIMI KURAKLIK VURDU
Yolören köyünden çiftçilikle uğraşan Tarık Mutlu, kapya biberi topladıklarını anlatırken, “Şu anda iç pazara İstanbul’a 1 liraya kilosunu satıyoruz. Pazarda ise 1,5 ila 2 lira arasında satılıyor. Bu sene ki fiyatlardan memnunuz, güzel. Bu sene verim de güzel. Allah'a şükür güzel, bir sıkıntı yok.” dedi. Kapya biberde sıkıntı olmazken, domates gibi ürünlerde zarar olduğunu vurgulayan Mutlu, “Domateste falan sıkıntı var. Havaların dengesiz aşırı yağışlı gitmesi hastalık yaptı ve vuruldu domatesler. Ayrıca daha sonra kuraklığın etkisi ise özellikle kuru tarımda, ayçiçeğinde daha fazla gözlendi. Bizim burası sulu tarım olduğu için bizi fazla etkilemedi.” şeklinde anlattı.
 
35 LİRA YEVMİYE İLE GURBETTE EKMEK DAVASI
Üreticinin yüzünün gülmesine rağmen yurdun çeşitli yerlerinden çalışmak için Bursa’ya gelen işçiler ise mutsuz. Yenişehir’e mevsimlik işçi olarak Şanlıurfa’dan 4 ay önce gelen Habibe Akgeyik, “Burada 5 ay kalıp dönüyoruz. Önce bezelye topluyoruz, sonra biber çıkıyor, daha sonra da fasulye oluyor. Fasulyeyi de topladıktan sonra mevsimi bitirip gidiyoruz. Bu yıl biz galiba bir hafta içinde döneriz.” şeklinde konuştu. Ekmek davası için yaklaşık 3 yıldır mevsimlik işçi olarak geldiklerini anlatan Akgeyik, Yenişehir’de kiraladıkları evde kaldıklarını belirterek, “Biz burada götürü usulü de çalışıyoruz. Yevmiye ise 35 TL. Bu yıl 4 kişi geldik, özellikle sıcaklar bizi zorluyor.” dedi.
 
Zeynep Eliş ise Diyarbakır’dan geldiklerini ifade ederken, şunları söyledi: “5 yıldır sezonluk işçi olarak geliyoruz. Biber, fasulye topluyoruz. Ben hiç memnun değilim. Havalar çok sıcak, bir de yağış var. Hiç çekilmiyor gerçekten. Bir de biz yevmiyeden hiç memnun değiliz, çok az, 35 lira. Yenişehir’de kiralık evde kalıyoruz. Biber, fasulye, domates var. Ayçiçeğine gidiyoruz bazen. Sezon sonunda bir iki ay sonra şeker pancarı çıkar ona da gideceğiz. Büyük ihtimalle iki ay daha kalırız. Biz alıştık zorlanmıyoruz ama artık sıkıldık.”
 
Şanlıurfa’dan gelen Bahri Biyat ise şunları anlattı: “Biz burada hem dikim yapıyoruz, hem de biber topluyoruz. Kirada kalıyoruz, elektrik parası, su parası ancak kurtarıyoruz. Yevmiye usulü çalışıyoruz. Yevmiye ucuzdur, 35 liraya akşama kadar çalışıyoruz ama mecburuz ne yapalım.” 
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.