AB'ye 'sığınmacı politikasını gözden geçir' çağrısı

AB'ye 'sığınmacı politikasını gözden geçir' çağrısı

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği'ne sığınmacı politikasını yeniden gözden geçirmesi çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, yaptığı açıklamada 8 Ekim'de Avrupa'daki sığınmacı krizini görüşmek üzere bir araya gelecek AB ülkeleri temsilcilerine, sığınmacıların insan haklarının korunması çağrısında bulundu. 

Zeyd, AB'nin Avrupa'daki sığınmacı krizinde sergilediği "güvenlik odaklı" yaklaşımın endişe verici olduğunu belirterek, "Sığınmacıların kayıt altına alındığı bekleme bölgeleri (hotspot),  gözaltı merkezlerine benzememeli... AB ülkeleri, suçla alakası olmayan insanları uzun süreli keyfi gözaltında tutmaktan kaçınmalı" dedi.
Zeyd Raad el-Hüseyin, "Dışlama odaklı politikaların başarısız olduğu ortada. Artan sınır kontrolleri ve denetim, Avrupa'ya gelen sığınmacıların sayısını azaltmadı. Sadece onları daha tehlikeli yolları seçmeye zorladı. İnsan hakları ihlallerine, ölümlere neden oldu, çaresiz insanları insan kaçakçılarına mecbur bıraktı ve bu da insan kaçakçılarının işlerini büyütmesini sağladı" ifadelerini kullandı. 

Yunanistan'ın Türkiye sınırına inşa ettiği tel örgünün sığınmacıları tehlikeli deniz yolculuğuna ittiğini ifade eden Zeyd, "Kapsamlı ve insan haklarına dayalı bir politika belirlenmezse AB'nin sığınmacı politikası başarısız olacak" diye konuştu.

Uluslararası Göç Örgütünün verilerine göre, 2015'in başından bu yana Avrupa'ya ulaşan sığınmacıların sayısı 557 bin 899'a ulaştı. Yunanistan'a ulaşan sığınmacı sayısı 421 bin 341, İtalya'ya ulaşanların sayısı 133 bin 451 oldu.
Öte yandan bu yıl Avrupa'ya gitmek isterken Akdeniz'de hayatını kaybedenlerin sayısı ise 2 bin 987'ye ulaştı.

Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.