AB'nin Irak planı belli oldu

AB'nin Irak planı belli oldu

AB, IŞİD'in petrol satışını engellemeye çalışacak, insani yardımlar için hava köprüsü kuracak, peşmergeleri silahlandıracak.

AB dışişleri bakanları IŞİD'in petrol satırak finansman sağlamasını engellemek, peşmergelere silah yardımında bulunmak ve Irak'ın kuzeyine insani hava köprüsü kurmak konusunda anlaştı.
 
Irak ve Rusya gündemiyle Brüksel'de olağanüstü toplanan AB dışişleri bakanları, IŞİD'in saldırılarını şiddetle kınayarak, Irak'ta kötüleşen insani durumdan ciddi endişe duymaya devam ettiklerini bildirdiler.
 
AB'nin Irak kararlarında, "Irak ve Suriye'deki bazı filler insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında olabilir ve sorumluların hesap vermesi için bunlar derhal soruşturulmalıdır" ifadesi kullanıldı.
 
Kararlarda, ABD'nin IŞİD'le savaşlarında Irak hükümetine ve peşmergelere destek çabaları memnuniyetle karşılanarak "terörle ortak mücadelede Irak ile işbirliğinin uluslararası sorumluluk olduğu" vurgulandı.
 
İngiltere, Fransa ve Holanda başta olmak üzere bazı üye ülkelerin bölgesel Kürt yönetimine silah yardımı kararı almasını memnuniyetle karşılayan AB dışişleri bakanları, askeri yardımların üye ülkelerin kapasitelerine ve yasalarına uygun şekilde ve Irak hükümetinin rızası alınarak yapılması gerektiği konusunda uzlaştı.
 
Dışişleri bakanlarının kararlarında, "IŞİD'in petrol satışının nasıl engelleneceğinin"  değerlendirileceği belirtildi ve bu yolla IŞİD'e finansman sağlanması kınandı.
 
Irak'ın birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne bağlılıklarını teyit eden AB, Irak'ın kuzeyinde yerlerinden edilen ve çok ağır şartlarda yaşan mücadelesi veren sivillere yardım için hava köprüsü oluşturma kararı aldı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.