Abdullah Gül ile Osmanlıca Risale-i Nur okuduk

Abdullah Gül ile Osmanlıca Risale-i Nur okuduk

Tekelioğlu, Abdullah Gül ile birlikte Osmanlıca öğrenmek için Risale-i Nur'un el yazmalarını okuduklarını söyledi

Risale Haber-Haber Merkezi
 
İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu, Abdullah Gül ile birlikte Osmanlıca öğrenmek için Risale-i Nur'un el yazmalarını okuduklarını söyledi.
 
Star'daki yazısında Osmanlıca'nın önemine vurgu yapan Tekelioğlu, "Osmanlıca,İslam harfleriyle yazılan Türkçeden başka bir şey değil" dedi.
 
Tekelioğlu'nun yazısı şöyle:
 
Benim ilk Osmanlıca hocam Ahmed Semiz’dir. Bugün onunla karşılaşsam mahcubiyetimden saklanacak yer ararım. Yanılmıyorsam 1969 yılıydı. İstanbul’a üniversite için ayak bastığımız yılın ilk aylarındaydı. Hangi vesilesiyle tanışmıştık, MTTB’de miydi acaba, bugün hatırlayamıyorum ama Abdullah Gül ile bana Osmanlıca öğrenmemiz için bazı metinler vermişti Ahmed Semiz. Galiba Risale-i Nur’dan el yazması birkaç sayfaydı. Bugün aklımda o metinden sadece ‘ihtiyâcât’diye bir kelime kalmış. “Osmanlıca okuyup yazamıyorsanız kendinizi münevver sayamazsınız”mealinde bir cümle de var benim hafızamda Ahmed Semiz’den.
 
Ahmed Semiz, Hayrat Vakfı tarafından çıkarılan Osmanlıca Dergisi’nin yayın danışmanlarından. Yıllar sonra adını Dergide gördüğüm zaman hem sevindim, hem el yazılarını hâlâ çok kolay okuyup yazamadığım için kendime kızdım,  hem de Osmanlıcamı geliştirmek için teşvik edici bir sebep bulmuş oldum.
 
Üstad Necip Fazıl meşhur Gençliğe Hitabe'sini İslam harfleriyle kaleme almıştı. Büyük Doğu Yayınları’nda çalışıyordum o sıralar. İdarehanede kendi el yazısıyla hazırladığı metni verdi bana ve “Latin harflerine çevirip aslını bana getirin”dedi. Bu işi halletmek, daha sonra YKY tarafından yayınlanan 10 ciltlik,'Günümüz Türkçesiyle Evliya Çelebi Seyahatnamesi'ni de hazırlayan Seyit Ali Kahraman'a düştü. Üstad, Gençliğe Hitabe'yi kendi metninden okudu gençlere. Bildiğim kadarıyla bu orijinal nüsha şimdi Kayseri'de bir vakıfta.
 
Önce şunu söylemek gerekiyor. Osmanlıca, İslam harfleriyle yazılan Türkçeden başka bir şey değil. Osmanlıca öğrenmek derken kastedilen de İslam harfleriyle Türkçe okumak ve yazmaktır. Bir lisan öğrenmek değil söz konusu olan.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum