Abdülhamidcilik yaparken Akif ve Said Nursi'ye ağır sözler ediyorlar

Abdülhamidcilik yaparken Akif ve Said Nursi'ye ağır sözler ediyorlar

Bediüzzaman Said Nursi ve Sultan Abdülhamid arasındaki iletişim her zaman tartışma konusudur. Taha Akyol buna dikkat çekti

Risale Haber-Haber Merkezi

Gazeteci-yazar Taha Akyol, aşırı politizasyonun tarihe bakışımızı da ak-kara ikilemine hapsettiğini belirterek Abdülhamid-Mehmet Akif ve Said Nursi örneğini verdi.

Hürriyet'teki yazısında okur yorumlarında şahsına yönelik birbirinden zıt örneklere yer veren Akyol, aynı bakışın tarih yorumunda da görüldüğünü Abdülhamid-Said Nursi örneği ile verdi:

"Aşırı politizasyon tarihe bakışımızı da ak-kara ikilemine hapsediyor. Kimine göre Abdülhamid ülkeyi gül gibi yönetirken İttihatçılar onu devirmiş, on yılda imparatorluğu yıkmışlardı!

"Hatta bugünün bazı İslamcıları Abdülhamidcilik yaparken, onu “müstebit” olarak niteleyen Mehmet Âkif ve Said Nursi gibi isimlere bile ağır sözler ediyorlar.

"Halbuki İttihatçıları Birinci Dünya Savaşı’nda Almanya ile ittifaka yönelten süreç Abdülhamid’in Almanya’ya yakınlaşmasıyla başlamıştı. İmparatorluk kendi başına ayakta duramaz haldeydi.

"Fakat mesela Prof. İhsan Süreyya Sırma’nın “Müslümanların Tarihi” adlı kitabında Abdülhamid’in İslamcılığı göklere çıkarılır da Alman siyasetinden hiç bahsedilmez. Abdülhamid’in modernizminden de bahsedilmez.

"Tarihçi Kemal Karpat’ın gösterdiği gibi, Abdülhamid özellikle eğitim ve bürokraside modernleşme yaptı. Onun okullarında okuyanlar Milli Mücadele’yi başardı, Cumhuriyet’i kurdu.

Fakat Abdülhamid’in şahsi-otoriter rejimi, sıkı yasaklar yüzünden siyaset sınıfının yetişmesine imkân vermedi. Bu yüzden yönetim vatansever fakat tecrübesiz İttihatçılara kaldı.

"Siyasi tarihin hiçbir uzun süreli dönemi sadece ak ya da kara değildir. Atatürk döneminde de büyük atılımlar olmuştur, aynı zamanda Tek Parti’nin denetimsizliği yüzünden yaşanmış büyük sorunlar da vardır.
Bunu kendisi de İnönü de yeri geldiğinde ifade ettiler. Tarihe ve bugüne ak-kara gözlüğüyle bakmak yanlıştır; araştırma zihniyetiyle bakmak gerekir.

SAİD NURSİ VE ABDÜLHAMİD HAKKINDA HER ŞEY KONUŞULDU

Bediüzzaman Said Nursi ve Sultan Abdülhamid arasındaki iletişim her zaman tartışma konusudur. Bununla ilgili bir çok haber ve yazı yayınladık. Aşağıdaki linklerden bazılarına ulaşabilirsiniz.

Said Nursi: Her sabah Abdülhamid'e dua ederim

Bir kez daha Said Nursi ve Abdülhamid cevabı

Said Nursi'nin Abdülhamit’le meselesi o dakikadan itibaren bitti

Said Nursi Abdülhamid’i hem eleştirdi hem ‘halife-i peygamber’ dedi

Said Nursi, Abdülhamid ve Atatürk’le anlaşamadı, çünkü

Cumhurbaşkanı, Bediüzzaman-Abdülhamid mesajlarına dikkat etmeli

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum