ABD'nin Kudüs kararı protesto ediliyor

ABD'nin Kudüs kararı protesto ediliyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması, yurtta ve dünyada protesto edildi.

Adana Sivil İnisiyatif Meclisi (ASİM) tarafından düzenlenen protestoda ise Sabancı Merkez Camisi'nde bir araya gelen grup, Filistin'de yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

İl Müftüsü Hasan Çınar tarafından kıldırılan namazın ardından protestocular araçlarla konvoy halinde D-400 karayolundaki ABD Adana Konsolosluğu'nun önüne gitti.

Burada konsolosluk yakınlarında kurulan güvenlik çemberi dışında devam eden protestoda, taşıdıkları Türk ve Filistin bayrakları ve pankartlarla tekbir getirdi, sloganlar attı. 

Katılımcılar yine konvoy eşliğinde ABD Hava Kuvvetleri 39. Kanat Komutanlığının da konuşlu bulunduğu merkez Sarıçam ilçesi İncirlik Mahallesi'ndeki İncirlik Üssü'ne gitmek üzere hareket etti.

Mahalle girişi polis tarafından kapatılması üzerine yakınlardaki kavşağa kadar gelen protestocular, buradan kornalar çalarak döndü.

Hatay
Hatay'ın Kumlu ilçesinde Atatürk Anıtı önünde toplanan bir grup, tekbir getirerek, Kudüs için dualar etti.

Kumlu Kaymakamı Adnan Karaosmanoğlu, yaptığı konuşmada, Kudüs'ün Müslümanlar için çok önemli olduğunu söyledi.

Tüm Müslüman ülkeleri Kudüs için birleşmeye davet eden Karaosmanoğlu, ülkelerin tepki vermekte gecikmemeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Kumlu Belediye Başkanı İbrahim Paç'ın da katıldığı protestoda tekbir getiren ve slogan atan grup, daha sonra dağıldı.

Rize
Rize'de Erbakan Vakfı İl Gençlik Kolları Başkanlığı öncülüğünde Memişağa Parkı'nda toplanan grup, ABD ve İsrail aleyhinde sloganlar attı.

Şırnak
Şırnak'ın Silopi ilçesinde, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı protesto edildi.

Silopi Belediyesi Kadın Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar, ABD ve İsrail aleyhinde sloganlar attı. 

Diyarbakır
Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki Dörtyol Camisi önünde toplanan bir grup vatandaş yürüyüş düzenledi.

Grup, "Kahrolsun ABD, kahrolsun İsrail, Mescid-i Aksa onurumuzdur, Kudüs İslam'dır İslam kalacak, Müslüman uyuma Aksa'ya sahip çık" sloganları attı.

İlçe Müftüsü Abdulhamit Turgut'un yaptığı duanın ardından grup dağıldı. 

Elazığ
Elazığ'da öğretmenevi önünde Elazığ İnsani Yardım Derneği öncülüğünde bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşları üyeleri, tekbirler getirerek "Aksa'ya selam, direnişe devam, katil İsrail ve siyonist ABD" şeklinde sloganlar attı. 

Konya
Konya'da Kültür Park'ta toplanan çok sayıda kişi 5 dilde hazırlanan; "İsrail devlet değilki başkenti olsun", "Tek çare İslam birliği", "Kudüs, zalime mezar olacak", "Kudüs, kıble davasıdır" pankartlarıyla kararı protesto etti.

Kentte öğrenim gören 60 farklı ülkeden onlarca öğrencinin de destek verdiği protesto gösterisinde, Türkçe, İngilizce, Arapça, Fransızca ve Rusça "Kudüs ümmetindir" açıklaması okundu.

Program, yapılan duayla sona erdi.

Dünyadan tepkiler
Ürdün'ün başkenti Amman'da Uluslararası Parlamentolar Birliği, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararının iki devletli çözüm umutlarını baltaladığını belirtti.

Filistin Ulusal Meclisi Başkanı Selim Zanun'un Ürdün'ün başkenti Amman'daki ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Uluslararası Parlamentolar Birliği'nin Zanun'a cevap olarak gönderdiği mesajda, Trump'ın Kudüs kararının esefle karşılandığı ifade edildi.

ABD'nin attığı bu adımın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2334 sayılı kararı ile çeliştiği, iki devletli çözüm umutlarını baltaladığı belirtilen mesajda, İsrail ile Filistin arasında barış ve diyalog için sarf edilen çabaların sürdürüleceği kaydedildi.

Sudan
Sudan'daki Hartum Üniversitesi öğrencileri, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesini protesto etti.

Öğle saatlerinde başkent Hartum'un Üniversite Caddesi'nde bir araya gelen binlerce öğrenciye, akademisyenler de destek verdi. 

Ellerinde "Kudüs İslam'ındır", "Hepimiz Kudüs'üz", "Korkak İsrail" pankartları taşıyan öğrenciler, sık sık tekbirler getirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Hartum Bürosu önüne yürüyen üniversiteliler, BM bürosuna "İlk Kıblemiz: Kudüs" başlıklı bir mektup bıraktı.

Mısır
Mısır'ın başkenti Kahire'deki Ayn eş-Şems Üniversitesi kampüsünde toplanan yüzlerce öğrenci, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararını protesto etti. 

"Kıyamete kadar yanındayız ey Filistin", "Neden susuyorsun, Aksa'yı unuttun mu?" şeklinde sloganlar atan öğrenciler, "Kudüs Filistin'in başkenti olarak kalacak" ve "Kudüs Müslümanların ve Araplarındır" yazılı pankartlar açtı. 

El-Ezher ve Kahire Üniversitelerinde de yüzlerce öğrenci, ABD'nin Kudüs kararını protesto etti. Eylemlere Ayn eş-Şems Üniversitesi Rektörü Abdulvehhab İzzet ve Kahire Üniversitesi Rektörü Muhammed el-Haşeb de katıldı.

Ülke genelinde Eğitim Bakanlığı'na bağlı ortaokul ve liselerde de Kudüs ile ilgili faaliyetler tertip edildi. 

Haftanın ilk günü olması nedeniyle sabah sıraya geçen ve Mısır milli marşını okuyan öğrencilerden bazılarının Kudüs ile ilgili dövizler taşıdığı bildirildi. 

Fas
Fas’ın başkent Rabat’ın merkezinde yer alan Bab el-Had meydanında toplanan göstericiler, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar atarak parlamento binasına doğru yürüyüşe geçti.

Ellerinde Filistin bayrakları ile parlamento binası önüne gelen göstericiler, “Siyonist Trupmp, Kudüs bizim gözümüz”, "Halk Filistin'in özgürlüğünü istiyor", "Filistin'in başkenti Kudüs" yazılı pankartlar taşıdı.

Filistin İçin Ulusal Çalışma Grubu ve Filistin Mücadelesini Destekleme Derneği’nin yanı sıra çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşunun çağrısıyla düzenlenen gösteriye, siyasi partiler ve farklı birçok kurum ve kuruluş destek vereceğini duyurmuştu.

ABD’nin Kudüs kararının ardından ülkenin birçok kentinde düzenlenen yüzlerce gösteriye binlerce Faslı katıldı.

Lübnan'da Kudüs gösterisine polis müdahalesi
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını protesto etmek için düzenlenen Kudüs gösterisinde bazı eylemciler ve basın mensupları polisin sert müdahalesi sonucu hastanelik oldu.

ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği önünde yüzlerce Lübnanlı ve Filistinlinin katıldığı Kudüs gösterisinde, elçilik binasına girmeye çalışan göstericiler polisin sert müdahalesiyle karşılaştı.

Protestoya katılan çok sayıda Filistinli ve Lübnanlı gencin elçiliğin önündeki barikatı aşmak istemesi ve güvenlik birimlerine taş atması sonucu polis göstericilere ilk olarak göz yaşartıcı gaz ve suyla müdahale etti.

İlk müdahalenin ardından dağılan ve bir süre sonra tekrar toplanan göstericilere, Lübnan polisi sert müdahalede bulunarak grubu tamamen dağıttı.

Polisin darp ettiği bazı basın mensupları hastaneye kaldırıldı
Polisin kullandığı tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz nedeniyle bazı göstericiler baygınlık geçirirken, yaralanan bazı göstericiler de hastaneye kaldırıldı.

Ara sokaklara dağılan göstericilerle polis arasında kovalamaca devam ederken polis, yakaladığı göstericileri önce darp etti sonra da gözaltına aldı. Bazı basın mensupları da polis tarafından darp edilmeleri nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.