ABD'nin Irak işgali ve hak ihlalleri IŞİD’i besledi

ABD'nin Irak işgali ve hak ihlalleri IŞİD’i besledi

Irak’ın ABD tarafından işgaliyle oluşan otorite boşluğu ve Irak ve Suriye hükümetlerinin mezhepçi, suiistimale dayalı politikalarının IŞİD’i besleyen unsurlar

ULUSLARARASI İnsan Hakları İzleme (HRW) Örgütü, ülkelerin insan hakları uygulamalarını değerlendirdiği geleneksel yıllık raporunda, IŞİD türü aşırılık yanlısı örgütlerin yükselişi ve ülkelerin insan hakları ihlalleri arasında doğrudan bir bağ olduğunu belirtti.

90 ülkedeki insan hakları uygulamalarının değerlendirildiği 644 sayfalık raporda, geçen sene Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerinde de ifade ve toplanma özgürlüklerinin kısıtlanması, yargının siyasallaşması ve devlet görevlilerine sağlanan dokunulmazlıkların öne çıktığı kaydedildi.

IŞİD YOKTAN VAR OLMADI 

Örgütün direktörü Kenneth Roth yaptığı açıklamada, “İnsan hakları ihlalleri, bugün yaşadığımız krizlerin yayılıp büyümesinde önemli bir rol oynadı. İnsan haklarını korumak ve demokratik hesap verilebilirliğin sağlanması, bu krizleri çözmede anahtar” derken, örgüt, IŞİD türü aşırılık yanlısı grupların insan hakları konusunu ikinci plana attığını belirtti. “Ancak IŞİD yoktan var olmadı” denilen raporda, Irak’ın ABD tarafından işgaliyle oluşan otorite boşluğu ve Irak ve Suriye hükümetlerinin mezhepçi, suiistimale dayalı politikalarının IŞİD’i besleyen unsurlar olduğuna vurgu yapıldı.

İNSAN HAKLARI LÜKS DEĞİL

Roth, “Bazı hükümetler, insan haklarını politikalarında pusula kabul edeceği yerde bunu lüks olarak görme hatasına düşüyor. Halbuki insan haklarına önlerindeki bir fren gibi davranmak yerine, dünya genelindeki politika oluşturucular, bunları krizlerden ve kaostan çıkış yolu sunan bir yol olarak kabul etseler daha iyi olur” dedi.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.