ABD’nin görmediği işkence

ABD’nin görmediği işkence

İsrail askerlerinin, döverek gözaltına aldığı çocukları işkenceyle sorguladığını kanıtlayan HRW raporu, Tel Aviv’in İran öfkesini dindirmek için bölgeye giden ABD Savunma Bakanı Carter’ın ziyareti sırasında yayımlandı.

İşkence gören ‘Filistinli’ olunca yaşanan insan hakkı ihlali gündeme dahi gelmedi.

İran'la varılan anlaşmaya sinirlenen İsrail'in ateşini düşürme amacıyla bölgeye giden ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Filistinli çocukların yaşadığı dramı anlatan şiddet raporunu gündemine dahi almadı. Carter'ın ziyareti öncesi İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) yayımladığı rapor, 10 yaşlarındaki çocukların hukuksuz yollarla gözaltına alınması ve tutukluluk sırasında yaşadıkları insan hakları ihlallerine ayrıntılı bir şekilde yer veriyor. Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da geçen yıl raporlanan trajediye dikkat çekilen çalışma, Filistinli çocukların nefesleri kesilene kadar boğazlarının sıkıldığı, ses bombasına maruz kaldığı, gözaltında dövüldüğü, aileleri ya da avukatlarının olmadığı ortamda sorgulandığı ve tehdit edildiği, nerede oldukları konusunda kimseye bilgi verilmediği ifade ediliyor.

ÖLDÜRESİYE DAYAK

İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'te geçen yıl kasım ayında gözlatına alınan 11 yaşındaki Raşid'in başına torba geçirildi, dövüldü ve Arapça sözlerle hakarete uğradı. Raşid'e isnat edilen suç, geçen yıl Temmuz-Ağustos aylarında yaşanan İsrail'in Gazze işgalini protesto için düzenlenen gösterilerde taş atmak. 14 yaşındaki Melek el-Hatib de Batı Şeria'da Yahudi yerleşimcileirn kullandığı bir yola taş atmak suçlamasıyla tutuklandı. Dört asker küçük kızı bilincini kaybedene kadar copla dövdü. Yere düştüğünde tekmelediler, bir asker de boynuna bastı.

AYLARCA GÖSTERİLMEDİLER

Öte yandan rapora göre, 14 yaşındaki bir kız çocuğunun 64 gün, 15 yaşındaki bir erkek çocuğunun ise 110 gün boyunca ailesiyle görüşmesine izin verilmediği belirtildi.
İsrail'in bizden büyük dostu yok
HRW Ortadoğu Direktörü Sarah Leah Whitson, ABD yönetimine, müttefiki İsrail'e kötü muameleyi sonlandırması için baskı çağrısı yaparken Ashton Carter ise “İsrail'i savunma yönündeki taahhüdümüz kaya gibi sağlamdır ve aramızdaki ittifak her zamankinden daha güçlüdür” mesajını verdi. İsrailli mevkidaşı Moshe Ya'alon ile bir araya gelen Carter, “ABD, ordumuz ve benim için İsrail'in güvenliği birinci önceliktir. İsrail'in ABD'den daha iyi bir dostu da yoktur. İsrail gelecek yıl bölgede F-35 savaş uçağı uçurabilecek ilk ve tek dostumuz olacak” dedi.

Yeni şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.