ABD'li senatörlerin yargılanması için imza kampanyası

ABD'li senatörlerin yargılanması için imza kampanyası

ABD'de İranlı liderlere açık mektup gönderen 47 Cumhuriyetçi senatörün vatan hainliğiyle yargılanması talebiyle imza kampanyası başlatıldı.

Sitede yayımlanan dilekçelere, imzacılarının sayısı 30 günde 100 bini geçmesi halinde Beyaz Saray tarafından yanıt verilebilirken, senatörlerle ilgili dilekçeyi imzalayanların sayısı daha 2 günde gereken eşiği neredeyse ikiye katlayarak 190 bine ulaştı. 

Dilekçede, "9 Mart 2015'te 47 ABD senatörü, yetkisi olmayan vatandaşların yabancı hükümetlerle müzakere etmesini yasaklayan 1799 tarihli Logan Yasası'nı ihlal ederek, vatan hainliği suçu işledi. Logan Yasası'nın ihlali ağır bir suçtur, federal yasalar altında 3 yıla kadar hapis cezasını gerektirir" ifadesi yer aldı.

ABD hükümetinin, İran hükümetiyle olası bir nükleer anlaşmaya ulaşma girişimini sürdürdüğü bir sırada 47 senatörün böyle bir mektup yazmasının "federal yasaların açıkça ihlali" olduğu savunulan dilekçede, "Bu 47 senatör, ülkemizin altını kazma girişimiyle vatana hainlik etti" yorumu yapıldı.

ABD'de 47 Cumhuriyetçi senatör, İranlı liderlere hitaben bir açık mektup yazarak, Kongre onaylamadığı sürece Amerikan yönetimiyle varılacak muhtemel bir nükleer anlaşmanın ömrünün, Başkan Barack Obama'nın iktidarıyla sınırlı kalabileceği uyarısında bulunmuştu.

Senatörler mektupta, Obama'nın 2017 yılının Ocak ayında görev süresinin sona ereceğine ancak senatörlerin görev süresinin sınırsız olduğuna ve bazı senatörlerin de on yıllarca görev yapabildiğine dikkati çekerek, "Bir sonraki başkan, bu türden bir anlaşmayı tek kalemde yürürlükten kaldırabilir ve gelecekteki yasama yıllarında da Kongre dilediği zaman anlaşmanın şartlarını değiştirebilir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Mektup, Obama yönetimi ve Kongre'deki Demokratlar'dan çok sert tepki almıştı. Hatta mektubu imzalamayı reddeden Cumhuriyetçi senatörlerden bazıları da 47 senatörün bu hareketini eleştirmişti. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de mektubun, "ABD’nin güvenilir olmadığını gösterdiğini" savunmuştu.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.