AB’den Türkiye’ye yeni temsilci

AB’den Türkiye’ye yeni temsilci

Avrupa Birliği, haziranda olaylı şekilde istifa eden Hansjörg Haber’in yerine Türkiye Delegasyonu’na Avusturyalı Christian Berger’i atadı. Yeni temsilcinin kariyerinde en önemli yeri Ortadoğu tutuyor.

Ankara ile Brüksel arasında mülteci anlaşması kapsamında yaptığı açıklamaları Türk hükümetinde sert tepki gören ve sonrasında istifa etmek zorunda bırakılan Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber'in yerine halen Avrupa Dış Eylem Servisi Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü olarak görev yapan Avusturyalı Christian Berger'i atadı.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu telefonla arayarak atamasını bizzat bildirdiği Berger, yaklaşık 30 yıllık bir kariyere sahip. Berger, kariyerinin önemli bir bölümünde Ortadoğu odaklı görevler almış olmasıyla dikkat çekiyor.

Haber, bir grup gazeteciye verdiği brifingde vize muafiyetiyle ilgili süreçte Türkiye'nin tavrını, özellikle de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını eleştirerek, "Bir atasözümüz var, ‘Türk gibi başlayıp Alman gibi bitirmek' diye, burada tersi oldu” ifadelerini kullanmıştı.

Bu açıklamalara dönemin Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır sert tepki vererek şunları söylemişti: "Hiçbir diplomat ve özellikle büyükelçi, görevli bulunduğu ülkenin cumhurbaşkanına böyle hitap edemez. Bir büyükelçinin bulunduğu ülkeyi ve insanını aşağılamaya ve cumhurbaşkanına laf söylemeye hakkı yoktur. Bu diplomasinin birinci kuralıdır. Türkiye-AB ilişkileri, bu tür diplomatik gafları ve Türkiye'ye tepeden ve olumsuz bakışı kaldıramayacak kritik bir dönem geçirmektedir. Alman olmakla övünen AB Büyükelçisi Haber'in şimdi bu hususta bir açıklama getirmesini ya da ‘gerekeni' yapmasını bekliyorum.”

Brüksel'in Berger'den en önemli beklentilerini, ülkenin içinde bulunduğu kritik dönemde, Türk makamlarla gerekli bağı kurması ve ilişki düzeyini tatmin edici düzeyde tutması oluşturuyor. Berger'den "gerektiği ölçüde” proaktif olması da bekleniyor.

Avrupa Birliği, yakın geçmişte Ankara'da Alman, Fransız ve İtalyan temsilcileri denemiş ve bu temsilcilerin önemli bölümü normal görev sürelerini tamamlayamamıştı. Berger'in görevine 1 Ağustos'ta başlaması öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.