AB'den Türkiye'ye 1 Milyar Euro'luk yardım planı!

AB'den Türkiye'ye 1 Milyar Euro'luk yardım planı!

Avrupa Birliği Komisyonu, sığınmacı krizinde Türkiye’ye yardım için hazırladığı eylem planını açıkladı.

Plan, ‘AB ile Türkiye arasında sığınmacı kriziyle ilgili yapılacak kapsamlı işbirliğinin ve koordinasyonun’ ana hatlarını ortaya koyuyor.

Eylem planı uyarınca AB, Türkiye’ye 2015 ve 2016 yıllarında 1 milyar euro destek sağlayacak. Ayrıca Türkiye’nin, sığınmacı krizi ile başa çıkabilmesi konusunda AB bölgesel güven fonundan daha adil bir şekilde yararlanması için çalışılacak.

SIĞINMACI AKININI AZALTILMAYA ÇALIŞILACAK

Plan, Türkiye’ye gelen sığınmacılara yapılacak yardımlar dışında Türkiye’ye daha fazla sığınmacı gelmemesi için alınacak önlemleri de içeriyor. Türkiye’de sığınmacı krizi ile ilgili çalışmalar yürüten insani yardım kuruluşlarına destek verecek olan AB Komisyonu, bu amaçla kısa, orta ve uzun dönemde alınacak önlemler ve tedbirlerle ilgili kapsamlı bir ihtiyaç değerlendirme planı hazırlayacak. Plan, ekonomik ve alt yapı çalışmalarına da ışık tutacak.
AB Komisyonunun hazırlayacağı kapsamlı planla, Ürdün, Lübnan, Suriye ve Irak’tan gelebilecek yeni sığınmacıların sayısının da düşürülmesi hedeflenecek. Komisyon ayrıca, ‘sığınmacıların AB ülkelerinde yeniden yerleştirilmesi konusunda yaptığı çalışmalar çerçevesinde, uygun ve zamanlı bir şekilde Türkiye’den AB ülkelerine gönderilmeleri’ konusunda çalışma yapacak.

TÜRKİYE’DE FRONTEX BÜROSU AÇILACAK

Bugün sunulan eylem planı çerçevesinde, ‘’AB’nin Türkiye’nin insan kaçakçılığı ile yaptığı mücadeleye aktif destek vereceği ve bu konudaki işbirliğinin somut önlemlerle artırılacağı’’ vurgulandı. Yine bu kapsamda AB’nin sınır güvenliğinden sorumlu FRONTEX, Türkiye’de bir irtibat bürosu açacak.
Yapılan yazılı açıklamada AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede söz konusu planı aktardığı Türk tarafına aktardığı belirtildi. Eylem planında, sınırlarında 2,2 milyon sığınmacı ağırlayan Türkiye’nin kaynaklarından şu ana kadar 6,7 milyar euro harcadığına dikkati çekildi.

Ülke Haber 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.