AB'den İsrail'e 'kutsal mekanlara saygı' çağrısı

AB'den İsrail'e 'kutsal mekanlara saygı' çağrısı

Avrupa Birliği, İsrail'e "kutsal mekanlara tam saygı göstermesi" çağrısında bulundu

Brüksel'de toplanan AB dışişleri bakanlarının onayladığı kararda "AB, özellikle Kudüs’teki Harem-i Şerif bölgesinde kaygı verici gelişmelerden ve tekrarlayan şiddet içeren çatışmalardan endişelidir. AB kutsal mekanlara tam saygı çağrısı yapıyor. Statükoda herhangi bir değişiklik, derin istikrarsızlık etkisi oluşturacaktır" ifadesi kullanıldı.
 
AB dışişleri bakanları, Kudüs'teki Müslüman kutsal mekanlarının hamisi Ürdün'le İsrail'in, Kudüs'teki tansiyonu düşürmek için uzlaştığı somut tedbirlerin hızla ve etkin şekilde uygulanmasını talep etti.
 
İsrail'in Filistin toprağı olan Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yeni konutlar inşa etmeye hazırlanmasından derin esef duyulduğu belirtilen AB kararında, durumun yakından takip edildiği ve iki devletin, çözümün uygulanabilirliğini muhafaza etmek için yeni önlemler alınabileceği dile getirildi.
 
AB kararında, Yahudi yerleşimlerin uluslararası hukuka aykırı olduğu tekrarlandı ve İsrail'e "iki devletli çözümü doğrudan tehdit eden kararlarından geri dönmesi" çağrısı yapıldı.
 
Gazze'ye uygulanan blokajın kaldırılması çağrısında da bulunan dışişleri bakanları, İsrail ve Filistin'in iki devletli çözüme bağlılığının AB ile ilişkilerini etkileyeceğini belirtti.
 
İsrail askerleri iki hafta önce Mescid-i Aksa külliyesinin ana mihrabının bulunduğu kubbenin altına kadar girerek mihrabı postallarıyla çiğnemişti.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.