AB'den Gürcistan'a vize müjdesi

AB'den Gürcistan'a vize müjdesi

Avrupa Birliği Konsey Başkanı Donald Tusk, Gürcistan vatandaşlarının yakında AB ülkelerine vizesiz seyahat edebileceklerinin müjdesini verdi.

 Avrupa Birliği (AB) Konsey Başkanı Donald Tusk, Rus askerlerinin Güney Osetya'da sınır işaretlerini değiştirmesini "açık bir provokasyon" olarak niteledi.

Gürcistan'da resmi ziyaretle bulunan AB Konsey Başkanı Donald Tusk, Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'daki Rus askerlerinin bölgeye yeni sınır işaretleri yerleştirmesini yerinde görmek üzere bölgeye gitti.

Ziyaret sonrası Tiflis hükümet binasında Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili'yle ortak bir basın toplantısını düzenleyen Donald Tusk, Abhazya ile Güney Osetya'nın Gürcistan'ın ayrılmaz parçaları olduğunu ifade ederek, Gürcistan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediklerini söyledi.

Tusk, Rusya ile Ayrılıkçı Abhazya ve Güney Osetya arasında imzalanan sözde ittifak ve ortaklık anlaşmalarının uluslararası hukuk ilkelerine ve Rusya'nın yükümlülüklerine aykırı olduğunu da ifade etti.

Tusk, konuşmasında Güney Osetya'da bulunan Rus askerlerinin 10 Temmuz'da bölgeye yeni sınır işaretleri yerleştirmesini "açık bir provokasyon" olarak niteleyerek şunları kaydetti:

"Ben işgal çizgisinin olduğu bölgeden yeni geldim. Oralara AB izleme misyonu'yla birlikte gitmiştim ve sınırları ayırıcı şeritlerin nasıl monte edildiğini gördüm. Bu açık bir provokasyondur"

Bölgedeki durumunun sakin bir ortamda barış yoluyla çözülmesi yönünde Gürcistan'da faaliyet gösteren AB İzleme Misyonu'nun önemli bir rol üstendiğini belirten Tusk, Gürcistan hükümetinin sorunu sakin bir yolla çözmek için gösterdiği çabaları takdir ettiğini söyledi.

Gürcistan vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilmesi konusuna da değinen Tusk, Gürcistan'ın oldukça ilerlediğini kaydederek, "Eğer bu ilerleme devam ederse ve sonraki teknik rapor olumlu olursa bu sürecinin kısa bir süre içinde tamamlamasının mümkün olacağını umuyoruz" diye konuştu.

Başbakan Garibaşvili ise, "Vize diyaloğunun başarılı bir şekilde tamamlanması bizim için çok önemlidir. Umarız AB'nin siyasi kararı yıl sonunda olumlu olacak. Bu ülkemiz ve halkımız için çok önemli" dedi.

Gürcistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden ve uluslararası toplumda Rusya dışında kimsenin tanımadığı Güney Osetya'da, yeni sınır işaretleri yerleştirmesi olayına da değinen Başbakan Garibaşvili şöyle konuştu:

"Biz toplantıda işgal hattındaki durumu ele aldık. Ben hükümet adına endişelerimizi dile getirdim. Bunun bir provokasyon olduğunu ve durumun gerilmemesi için kimseye gerekçe vermemek gerektiğini söyledim."

Muhalefet parti liderleriyle de bir araya gelecek AB Komisyonu Başkanı Donald Tusk, Tiflis'ten bugün ayrılacak.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.