AB’de Schengen kavgası

AB’de Schengen kavgası

Almanya, bütün hazırlıklarını tamamlayan Romanya ve Bulgaristan’ın vizesiz seyahat sistemi Schengen’e üyeliklerini bloke etti.

Selçuk Gültaşlı'nın haberi:

Avrupa Birliği’ni (AB) zorlayan mali kriz sırasında çok kuvvetlenen Almanya, itirazlara rağmen iki ülkenin Schengen’e üyeliklerini oylatmadı. Kararın alınabilmesi için oybirliği gerekiyor. AB’ye 2007’de üye olan Romanya ve Bulgaristan 2011’de şartları yerine getirerek 26 üyeli Schengen sistemine üye olmaya hak kazanmıştı. Schengen’e 22 AB üyesinin yanında İsviçre, Lihtenştayn, Lüksemburg ve Norveç de üye.

Avrupa Parlamentosu da 2011’de aldığı bir kararla iki ülkenin üyeliğe hazır olduğunu teyit etmiş ve üye ülkelerin değerlendirmelerini sadece teknik konularla sınırlandırmalarını talep etmişti. Başını Almanya’nın çektiği, Finlandiya ve Hollanda’nın da içinde bulunduğu itiraz cephesi ise her iki ülkede de hukukun üstünlüğünün tam olarak tesis edilemediğini ve yolsuzluğun hâlâ yaygın olduğunu savunuyor. Sesleri pek çıkmasa da Avusturya, Belçika ve Danimarka’nın da bu gruba destek verdiği belirtiliyor. Romanya ve Bulgaristan’ın acele ile AB’ye üye yapıldığını savunan üye ülkeler de bulunuyor. İki ülkenin hazırlıksız üye yapıldıkları gerekçesiyle 2007’den sonra Birliğe katılım şartları ağırlaştırılmıştı.

Alman İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, yaptığı açıklamalarda, iki ülkenin de yolsuzlukla mücadelede başarılı olamadığını ima etmişti. Almanya’da eylül ayında yapılacak genel seçimlerin de bu kararda etkili olduğu kaydediliyor. AB üyesi olan İngiltere, İrlanda ve Kıbrıs Rum Kesimi, Şengen’e girmek için şimdiye kadar herhangi bir girişimde bulunmadı. AB’nin en fakir ülkesinde geçtiğimiz ay başlayan gösteriler sonrasında Başbakan Boyko Borisov, 20 Şubat’ta istifa etmişti.

Zaman