AB’de her üç kadından biri şiddet kurbanı

AB’de her üç kadından biri şiddet kurbanı

Avrupa ülkelerinde kadına şiddettin dünyadan farksız olmadığı ortaya çıktı.

 Bir araştırmaya göre Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde de kadınların üçte birinin bedensel şiddet, neredeyse yarısının ise cinsel taciz gördüğü ifade ediliyor.
Avrupa’da her üç kadından birinin şiddet mağduru olduğu ortaya çıktı. Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’nın (FRA) bir araştırmasına göre (AB) ülkeleri içinde her üç kadından biri gençliğinden itibaren şiddet mağduru oldu, yüzde 5’i ise tecavüze uğradı.

Buna göre AB ülkeleri içinde yetişkin kadınlardan 62 milyonu şiddet kurbanı olurken yaklaşık 10 milyon kadın da tecavüze uğradı. Araştırmaya göre kadınlara en çok saldırıların yapıldığı ülkelerin başında Avrupa’nın kuzeyindeki ülkeler geliyor. Danimarka’da şiddet gördüğü için şikâyette bulunan kadınların oranı yüzde 52'ye çıkarken Finlandiya’da bu oran yüzde 47, İsveç’te ise yüzde 46. Oranın en düşük olduğu ülkeler arasında ise yüzde 20 ile Polonya, Avusturya ve Hırvatistan geliyor.

Almanya ise yüzde 33 ile AB ortalamasının biraz üzerinde bulunuyor. Ancak bu rakamlar polise bildirilen ve kayda geçen olayları ifade ediyor. Her ülkede bu tür olayları polise bildirme konusunda farklı yaklaşım bulunduğu için bu rakamların gerçek rakamlar yerine polise yansıyan olayları gösterdiğine dikkat çekiliyor. Zira birçok kadının da utancından dolayı polise gitmediği belirtiliyor. Avrupa Birliği ülkelerinde kadınların yüzde 22’si ise eşinden cinsel şiddet gördüğünü ifade ediyor. Araştırmada şiddet olarak kadınlara vurulması, saçlarından çekilmesi, itilmesi veya sert cisimlerle kendilerine saldırılması gibi davranışlar kastediliyor.

Kadına karşı şiddetin en fazla yaşandığı yerlerin başında ise ev ve işyeri ortamı geliyor. AB ülkelerinde kadınlara karşı cinsel taciz ise şiddetten daha fazla. AB ülkeleri içinde sayıları 83 ile 102 milyon arasında değişen kadın cinsel taciz görmekten şikâyetçi. Bu rakamlar AB ülkelerinde neredeyse kadınların yarısının cinsel taciz gördüğünü gösteriyor. Söz konusu oran yüzde 45 ile 55 arasında değişiyor. Rakamların değişmesi ise değişik ülkelerde cinsel taciz konusunun farklı şekillerde tanımlanması ile açıklanıyor. Bazı durumlarda cinsel taciz çocuk yaşlara kadar iniyor.

DÜNYADA BİR MİLYAR KADIN MAĞDUR

Görüşü alınanların yüzde 12’si 15 yaşından önce cinsel tacize uğradığını ifade ediyor. Cinsel tacizin en çok yaşandığı yerlerin başında ise iş yerleri geliyor. Tüm sosyal tabakalardan kadınlar cinsel taciz mağduru olurken özellikle iyi eğitimli ve üst katmanlarda görev yapan kadınlar da cinsel tacizden şikâyet ediyor.

Almanya’da ise Federal Aile Bakanlığı'nın 2004 yılının eylül ayında açıkladığı bir araştırmaya göre, kadınların yüzde 40’ı 16 yaşından sonra bedensel veya cinsel şiddet gördüğünü açıkladı. Bu 42 milyon kadından yaklaşık 16 milyonuna tekabül ediyor. Yüzde 58’i ise değişik şekillerde cinsel taciz gördüğünü ifade etti. Söz konusu araştırma 10 bin kişi arasında yapıldı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.