ABD'den Mısır'a çağrı: İdam kararlarına çare bul

ABD'den Mısır'a çağrı: İdam kararlarına çare bul

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, “Mısır hükümetine, duruma çare bulması, mahkemenin kararın geri çekmesi ve bireysel davalara yaraşır bir yargı sürecini sağlaması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Mısır'daki yeni idam kararlarıyla ilgili olarak, “Bu tür bir yargılamanın, Mısır’ın uluslararası insan hakları kanunları altındaki yükümlülüklerine uyması bir yana, adaletin en temel standartları bile tatmin edebileceğine inanmak mümkün değil. Mısır hükümetine, duruma çare bulması, mahkemenin kararın geri çekmesi ve bireysel davalara yaraşır bir yargı sürecini sağlaması çağrısında bulunuyoruz" dedi.
Psaki, yaptığı yazılı açıklamada, ABD olarak bugünkü yeni idam kararları ile 6 Nisan Gençlik Hareketi’nin faaliyetlerinin yasaklanmasından duydukları “derin kaygıyı" belirtti.

683 kişe yönelik idam kararı ile önceki davadan 37 sanığın idam kararının onaylanmasını “mantık dışı” olarak ifade eden Psaki, şunları kaydetti:

“(ABD Dışişleri Bakanı John) Kerry’nin de belirttiği gibi, bu tür bir yargılamanın, Mısır’ın uluslararası insan hakları kanunları altındaki yükümlülüklerine uyması bir yana, adaletin en temel standartları bile tatmin edebileceğine inanmak mümkün değil. Mısır hükümetine, duruma çare bulması, mahkemenin kararın geri çekmesi ve bireysel davalara yaraşır bir yargı sürecini sağlaması çağrısında bulunuyoruz. Mısır hükümetine, gelecekteki kitlesel davaları durdurması çağrısı yapmaya devam edeceğiz”.

Bunun yanında,  6 Nisan Gençlik Hareketi’nin faaliyetlerinin yasaklanmasından rahatsızlıklarını da ifade eden Psaki, bu hareketin destekçilerinin Mısır’ın eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in iktidardan gitmesini sağlayan 25 Ocak 2011’deki devrimin ön planında yer aldıklarını hatırlattı. Psaki, "eğer Mısır’ın geçiş hükümetinin, taahhütte bulunduğu gibi demokrasiye geçiş niyetinde ise, bu grubun yaptığı barışçıl siyasi aktivitelere izin vermesi gerektiğini" kaydetti.

Psaki, açıklamasında, “Bu mahkeme kararları en temel demokratik ilkelere bile karşı durmaktadır ve Mısır’ın geçici hükümetinin çözme arayışında olduğunu belirttiği istikrarsızlık, aşırılık ve radikalliği teşvik etmektedir. Mısır hükümetini, evrensel insan hakları ve özgürlükler ile demokratik, sorumlu yönetime desteğini sözleriyle değil eylemleri vasıtasıyla göstermeye çağırıyoruz” ifadesine yer verdi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.