ABD'den Iraklılara 'soğukkanlı olma' çağrısı

ABD'den Iraklılara 'soğukkanlı olma' çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Kerry: ''Irak, yeni bir hükümetin kurulması için mücadele ederken siyasi gruplar tarafından güç ve baskı olmamalı''

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Irak halkına soğukkanlı olma çağrısında bulunarak, Irak'ın yeni hükümetinin kurulması için mücadelesinde siyasi grupların güç ve baskı kullanmaması gerektiğini söyledi.
 
Kerry, çeşitli temaslarda bulunmak amacıyla geldiği Avustralya'nın Sidney kentinde, Irak'ta hükümet kurma çalışmaları ve devam eden kriz hakkında konuştu.
Kerry, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile çatışmaların yanı sıra siyasi bir krizle karşı karşıya olan Irak halkına soğukkanlı olmaları tavsiyesinde bulundu.
Irak halkının değişim için arzusunu net şekilde ortaya koyduğunu ifade eden Kerry, Başbakan Nuri el-Maliki'nin suistimal iddialarına rağmen yeni Cumhurbaşkanı Fuat Mahsum'un uygun şekilde davrandığını belirtti. Kerry, "Irak, yeni bir hükümet kurulması için mücadele ederken siyasi gruplar tarafından güç ve baskı kullanımı olmamalı'' dedi.
Maliki'nin Şii blokunun üç kişiyi başbakanlık için aday gösterdiğini kaydeden Kerry, ABD'nin Irak'ın yeni Cumhurbaşkanı Mahsum ile hareket edeceğini ifade etti.
Irak Başbakanı Maliki, görevi bırakması yönündeki çağrıları reddediyor. Maliki'nin Şii koalisyonu, nisanda yapılan seçimlerde en çok milletvekilini çıkaran siyasi oluşum olmuş, buna rağmen tek başına iktidarı elde edecek çoğunluğu sağlayamamıştı. Irak parlamentosu, Maliki'ye üçüncü kez başbakanlık yolunu açacak bir uzlaşmaya imza atmamıştı.
Maliki, Fuat Mahsum'u bu noktada müdahale etmemekle eleştiriyor. Maliki, anayasaya aykırı davrandığı gerekçesiyle Mahsum hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.