ABD'den ''Filistin'e Özgürlük'' mesajı

ABD'den ''Filistin'e Özgürlük'' mesajı

Beyaz Saray'ın Özel Kalem Müdürü Denis McDonough, Filistin'in 50 yıllık işgali sona ermeli diyerek İsrail Başbakanı Netanyahu'ya seslendi.

Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Denis McDonough, İsrail-Filistin sorunun çözümünde iki devletin sınırlarının 1967 sınırlarına göre belirlenmesi gerektiğini belirterek, "Yaklaşık 50 yıldır devam eden işgal sona ermeli. Filistinliler bağımsız bir ülkede yaşama ve kendilerini yönetme hakkına sahip olmalı" dedi.

Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü McDonough, başkent Washington'da, İsrail-Filistin barışını destekleyen Yahudi lobi kuruluşu J Street'in düzenlediği konferansa katıldı.

Konferanstaki konuşmasında ABD'nin İsrail'in güvenliğini sağlamaya dönük attığı adımlara ilişkin bilgiler veren McDonough, "İsrail'i kim yönetirse yönetsin ABD, İsrail'in güvenliğini sağlamaya yönelik desteğinden geri kalmayacak" ifadesini kullandı. McDonough, iki ülke arasındaki güvenlik, askeri ve istihbarat alanlarında işbirliğinin devam ettiğini vurgulayarak, daha önce görülmemiş boyutta olan bu desteğin ilerleyen dönemde de değişmeyeceğini bildirdi.

İsrail'in uzun süreli güvenliğini sağlamanın en iyi yolunun Filistinlilerle varılacak kapsamlı bir anlaşma olduğunu söyleyen McDonough'nun konuşmasında "işgal" kelimesi kullanması dikkati çekti. McDonough, İsrail-Filistin sorununun çözümüne ilişkin şunları kaydetti:

"İsrail ile bağımsız bir Filistin devletinin sınırları, karşılıklı mutabık kalınan mübadeleyle 1967 sınırları temel alınarak olmalı. Her bir devletin güvenli ve geçerliliği kabul edilmiş sınırlara ihtiyacı var ve İsrail'in güvenliğini koruyan güçlü hükümler olmalı. Yaklaşık 50 yıldır devam eden işgal sona ermeli. Filistinliler bağımsız bir ülkede yaşama ve kendilerini yönetme hakkına sahip olmalı."

ABD Başkanı Barack Obama'nın iki yıl önce İsrail'i ziyareti esnasında barışın gerekli ve mümkün olduğunu vurguladığını ve Obama'nın hala buna inandığını belirten McDonough, İsrail'in Yahudi ve demokratik güvenli bir devlet olmasının ancak barış ile sağlanacağına işaret etti.

McDonough, Başkan Obama'nın "Ne işgalin ne de Filistinlilerin sınır dışı edilmesinin çözüm olduğunu" söylediğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Asıl barışın haricinde herhangi bir şey durumu daha da kötüleştirecek. 'Tek devletli çözüm' İsrail'in Yahudi ve demokratik devlet niteliğini sona erdirebilir. Batı Şeria topraklarının tek taraflı ilhak edilmesi hem yanlış hem de yaşa dışı. ABD ve İsrail'in diğer dostları bunu desteklemez. Bu sadece İsrail'in izolasyonuna kaktı sunar."

Denis McDonough, ABD yönetiminin iki devletli çözümden yana olduğunu hatırlatarak, sözü, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ülkesindeki seçimler öncesinde yaptığı "Filistin devleti olmayacak" açıklamasına getirdi.

Netanyahu'nun sözlerini "çok rahatsız edici" olarak nitelendiren McDonough, "Bu açıklamalar hiç yapılmamış veya Başbakanın ifadelerinin barışın doğrudan müzakerelerle sağlanmasına dönük taahhüdünde akıllarda soru işaretleri oluşturmamış gibi davranamayız" diye konuştu.

McDonough'un konuşması katılımcılar tarafından sık sık ayakta alkışlandı.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.